Loading...
Jedzenie

Dieta poprawiająca wzrok – co jeść, a czego unikać, by dbać o zdrowie naszych oczu

Kobieta robi zddrowy posiłek na poprawe wzroku

Jeśli zależy nam na zachowaniu dobrego wzroku, konieczne jest nie tylko regularne badanie oczu o okulisty, ale także dbanie o podaż witamin i minerałów, które wspierają układ nerwowy. Dowiedz się, jakie produkty powinny znaleźć się na Twoim talerzu, a których lepiej unikać, jeśli chcesz mieć doskonały wzrok.

Witaminy, które wspierają Twoje oczy

Najistotniejszą witaminą dla oczu jest witamina A, a konkretnie beta karoten, który jest w organizmie przekształcany w tę witaminę. Zwalcza ona wolne rodniki uszkadzające wzrok i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu fotoreceptorów znajdujących się w siatkówce oka. Są one odpowiedzialne za widzenie zarówno w ciągu dnia, jak i po zmierzchu. Niedobory beta karotenu powodują zespół suchego oka i tzw. kurzą ślepotę (problemy z widzeniem po zmierzchu).

Kolejną witaminą, o której podaż warto zadbać, jest witamina C. Jest ona niezbędna do syntezy kolagenu, zapewniającego trwałość naczyń krwionośnych, które znajdują się w oczach. Niedobór witaminy C powoduje wylewy i krwotoki podspojówkowe w skrajnych przypadkach, a przy lekkim deficycie: pękanie naczynek i przekrwienie białek.

Witamina E jest zabezpieczeniem przed utlenianiem kwasów tłuszczowych wspomagających działanie całego układu nerwowego, zapewnia także szczelność błon komórkowych. Dzięki witaminie E zwiększa się wchłanialność beta karotenu.

Szukasz sprawdzonego optyka? Zajrzyj na stronę aurum-optics.pl

Minerały poprawiające wzrok

Witaminy to nie wszystko. W zachowaniu zdrowia oczu bardzo istotne są również minerały. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim cynk, który uczestniczy w wytwarzaniu organicznego związku chemicznego, jakim jest rodopsyna. Nazywana jest ona również purpurą wzrokową i odpowiada za rozróżnianie odcieni szarości, jak również widzenie po zmierzchu. Rodopsyna pomaga enzymom zwalczającym wolne rodniki w wykonywaniu ich zadań i umożliwia przetwarzanie witaminy A, która jest gromadzona w wątrobie. Selen, tak samo jak i mangan, pomaga redukować ilość wolnych rodników, które uszkadzają wzrok i negatywnie wpływają na różnorodne procesy zachodzące w organizmie. Z kolei miedź zwiększa trwałość naczyń krwionośnych, utrzymując wiązania kolagenowe.

Te produkty włącz do swojej diety

Produkty takie jak wątróbka, ryby, tłuste mleko, a także pomidory, szpinak, brokuły i czerwona papryka to idealne źródło beta karotenu. Znajdziesz go również w morelach suszonych, mango i dobrym polskim szczawiu. Witaminę C najlepiej spożywać w postaci cytrusów, winogron, ziemniaków i porzeczek. Na marginesie warto dodać, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, dlatego dobrze jest łączyć produkty bogate w żelazo z tymi, które zawierają witaminę C. Żelazo zapobiega anemii i odpowiada za transport tlenu przez czerwone krwinki, co również ma niebagatelne znaczenie dla wszystkich organów, w tym oczu i mózgu. Chcąc dostarczyć sobie odpowiedniej dawki witaminy E, powinniśmy każdego dnia gościć na naszym stole brokuły, marchew, soję, orzechy, brukselkę lub wątróbkę.

Produktami obfitującymi w cynk są przede wszystkim warzywa strączkowe, szczególnie fasola i groch. Oprócz tego także dobrej jakości mięso i ryby, jak również owoce morza i, co zaskakujące, kasza gryczana palona. Selen odnaleźć można w orzechach, syropie klonowym, kukurydzy i mięsie ryb. Dobrym źródłem miedzi jest kakao, nasiona słonecznika, orzechy laskowe i pestki dyni. Już garść dziennie wspomnianych produktów i jeden kubek kakao zapewnią wysoką podaż miedzi, jak również magnezu (który jest niezbędny całemu układowi nerwowemu do prawidłowego funkcjonowania). Z kolei źródłem manganu są płatki owsiane, kasza jaglana i wspomniana wcześniej gryczana, czekolada gorzka i orzechy arachidowe (niesolone i nieprażone).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.