Loading...
ChorobyDom i rodzina

Grypa żołądkowa co jeść i pić, a czego bezsprzecznie unikać?!

Kobieta chora na grypę żołądkową

Jelitówka, czyli zatrucie pokarmowe, określane mianem grypy żołądkowej, to dokuczliwe, tymczasowe schorzenie dróg pokarmowych. Chory, który zachorował na jelitówkę, zmaga się ze skurczami żołądka, nudnościami, bólami brzucha i głowy. Dochodzi do tego rozwolnienie, biegunka, a czasami także wymioty. Organizm osoby dotkniętej grypą żołądkową jest bardziej wrażliwy na bodźce. Denerwuje ją wówczas właściwie wszystko — głośna muzyka, mocne światło, czy intensywne zapachy.

Ile trwa grypa jelitowa?

Jelitówka może występować stosunkowo krótko, np. przez jeden dzień. Zdarza się także, że problemy gastryczne przeciągają się w czasie, a grypa nie odpuszcza na kilka dni. Biegunka, nadmierna potliwość i wymioty, powodują, że organizm człowieka może bardzo szybko się odwodnić. Wiele zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. Jeśli nasze ciało jest bardziej narażone, np. w wyniku osłabionej odporności, wówczas stan chorobowy może przebiegać dłużej. Pamiętajmy, by w czasie rekonwalescencji spożywać dużo płynów. Istotne są także lekkie posiłki, które zostaną skutecznie przetrawione przez osłabione organy wewnętrzne.

Poniżej podpowiadamy, jak skomponować swój jadłospis podczas zmagań z jelitówką. Pomoże on odzyskać nam siły, które z pewnością zostaną nadszarpnięte pod podstępną jelitówkę.

W niniejszym artykule poruszymy kwestie związane z tym:

  • Co jeść przy grypie żołądkowej/jelitowej;
  • Co jeść podczas grypy żołądkowej, a czego bezsprzecznie unikać;
  • Jakie napoje przyjmować podczas infekcji;
  • Czy grypa żołądkowa jest zaraźliwa;
  • Ile czasu trwa powrót do zdrowia.

Czy grypą żołądkową możemy zarażać?

Jelitówka jest chorobą wirusową. Dlatego osoba dotknięta problemami gastrycznymi tego typu może przenosić chorobę na inne osoby. Patogen, który wnika do organizmu pacjenta, zaczyna w pełni funkcjonować po kilkudziesięciu godzinach od zakażenia. Zwykle po upływie dwóch dób chory zaczyna odczuwać przykre skutki infekcji. Dochodzi wówczas do wytworzenia stanów zapalnych żołądka lub jelit. Następnie osoba może przenosić wirusa na innych domowników. Nie dzieje się to jednak „z automatu”, jak ma to miejsce w przypadku transmisji koronawirusa.

Chory może pomylić infekcję jelitową z przechodzeniem COVID. Podczas złapania koronawirusa może bowiem także dochodzić do intensywnych bólów głowy, biegunki czy osłabienia. Podstawowym aspektem różniącym obie choroby wirusowe jest kwestia występowania objawów układu oddechowego. W przypadku jelitówki nasze płuca pracują normalnie. W przypadku infekcji koronawirusem także nasz układ oddechowy zostaje poważnie osłabiony.

Jelitówka i przenoszenie wirusa

Aby zakazić się wirusem jelitówki, trzeba mieć bezpośredni kontakt z patogenem, np. w przypadku wdychania powietrza, w którym znajdują się mikroby pochodzące z wymiocin. Do zakażenia może dojść także w przypadku spożycia nieświeżej żywności, która została skażona cząstkami wirusa. Jelitówkę możemy nabyć także przez picie brudnej wody, w której oprócz wirusa, mogą znajdować się także inne, niebezpieczne patogeny. Konkludując: tak, jelitówka jest chorobą zakaźną, którą można zarażać inne osoby. Ryzyko zakażenia jest większe, jeśli chory nie utrzymuje wokół siebie czystości, przez co do powietrza przedostają się drobinki zawierające wirusa. Ten zaś może osiadać na różnych powierzchniach, stwarzając ryzyko wniknięcia do kolejnego organizmu.

Ile trwa grypa jelitowa i czy z czasem się nasila?

Grypa żołądkowa jelitowa to schorzenie wirusowe, które rozwija się w organizmie człowieka przez ok. dwie doby. Układ trawienny, który został mocno podrażniony i wyjałowiony przez mocne przechodzenie jelitówki, może odczuwać skutki choroby nawet kilka dniu po ustaniu najbardziej przykrych objawów. Zwykle grypa jelitowa ustępuje po dwóch dniach, czasami jednak przydatne przy jelitówce okażą się leki, które pozwolą na skrócenie tego czasu. To szczególnie ważne wtedy, gdy naglą nas obowiązki i nie możemy pozwolić sobie na dłuższą rekonwalescencję.

Jakie leki można spożyć?

Przede wszystkim te, które wspomagają działanie układu trawiennego. Przyda się popularna smecta i węgiel aktywowany, który usunie toksyny z dróg pokarmowych. Jakie leki, oprócz wyżej wymienionych, powinny pomóc? Nie powinniśmy dobierać silnych leków przeciwbólowych czy przeciwwymiotnych bez konsultacji z lekarzem. Jeśli zwykłe, lekkie medykamenty nie dają sobie rady, idźmy do lekarza.

Dieta przy grypie — o czym warto pamiętać? Grypa jelitowa co jeść, by poprawić stan zdrowia?

Powrót do pełni sprawności powinien być także oparty o zrównoważoną dietę. Pozwoli ona w krótkim czasie odbudować zdrowie. Choć grypa żołądkowa nie wydaje się groźna, to w rzeczywistości ma niszczący wpływ na naszą florę jelitową. Wirusy drażnią żołądek, generując stany zapalne wewnątrz organu. Przez to, nasz organizm, zostaje mocno osłabiony i dopiero po kilku dniach odzyskuje dawną sprawność. Dieta przy grypie żołądkowej powinna być lekkostrawna i pozbawiona wielu składników odżywczych. Jak zatem powinna wyglądać?

Grypa jelitowa co jeść?

Co jeść podczas grypy żołądkowej i jak często spożywać przygotowane posiłki? Przede wszystkim należy wdrożyć do własnego jadłospisu takie potrawy, które nie będą przesadnie obciążały układu trawiennego. Warto pamiętać, że organizm dotknięty chorobą stara się usunąć patogeny wszelkimi możliwymi sposobami. Istnieje więc ryzyko, że spożywany pokarm, nawet bardzo lekki i zdrowy, zostanie „odrzucony” przez organizm. Ryzyko jest szczególnie wysokie wtedy, gdy dochodzi do nasilenia objawów jelitówki.

Warto zatem pamiętać o kilku podstawowych zasadach: grypa jelitowa co jeść?

  • Unikajmy jedzenia smażonego i pieczonego, zamiast tego spożyjmy posiłek ugotowany.
  • Pokarm powinien być lekki i niewymagający długiego trawienia. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju kaszki, kleiki i lekkie wywary warzywne.
  • Można również spożywać suche pieczywo pszenne, bez dodatku innych rodzajów ziaren.
  • Jeżeli chodzi o mięso, wybieramy tylko chude części drobiowe, takie jak gotowaną pierś z kurczaka bądź indyka.
  • Dodatkowo do jadłospisu możemy wdrożyć starte jabłko, ugotowaną marchewkę i jajko.
  • Unikajmy dodawania przypraw, w szczególności ostrych. Najlepiej jednak zrezygnować z nich całkowicie.

Znaczna część osób rezygnuje z restrykcyjnego sposobu żywienia w momencie, w którym pierwsze objawy jelitówki ustąpią. To błąd, ponieważ grypa żołądkowa może nawracać i intensyfikować swoją obecność w organizmie człowieka. Warto zatem powstrzymać się od zjadania tłustych posiłków, smażonych dań i fast foodów przez kolejny tydzień. Z rozwagą należy także wdrażać mięsa surowe i warzywa niepoddane obróbce termicznej. Warto utrzymać lekką dietę ok. tygodnia po czasie ustąpienia pierwszych objawów. Co jeść podczas grypy żołądkowej na śniadanie? Spożyjmy niewielką porcję kleiku warzywnego z dodatkiem kaszy lub ryżu. Opcjonalnie możemy skorzystać z niesłodzonego kisielu lub innego, lekkostrawnego dania.

Czego nie jeść przy grypie żołądkowej?

Kobieta z jelitówką
Źródło: freepik.com

Oprócz tego, że wiemy co jeść podczas grypy żołądkowej, musimy zdawać sobie sprawę z tego, czego warto unikać. Poza wspomnianymi wyżej smażonymi daniami, chory nie powinien jeść warzyw strączkowych. Mogą one wpływać na perystaltykę jelit. Należą do nich m.in. fasolka i bób. Koniecznie trzeba wyeliminować inne potrawy, które mogą znacząco obciążać żołądek. Nie spożywajmy kapusty, grochu, grzybów. Z ostrożnością należy podchodzić do picia kawy, a w szczególności kawy z mlekiem. Nie należy przesadzać z nabiałem i mocno przetworzoną żywnością. Dobrym pomysłem jest rezygnacja z wypieków, batonów, czekolad i deserów.

Grypa jelitowa co jeść po wystąpieniu pierwszych objawów?

Nudności, słabość i wymioty mogą występować w różnej kolejności, w przypadku zakażenia rotawirusem grypy jelitowej. Wówczas należy wdrożyć wszelkie zasady zdrowej diety, wymienione powyżej. Niestety, pierwszy spożyty posiłek może zostać przez nas zwrócony, jeśli oczywiście objawy jelitówki są mocne. Powinniśmy wtedy zadbać także o kolejny aspekt naszej diety, czyli o nawadnianie organizmu. Dieta powinna być bogata w napoje niesłodzone, które nie drażnią ścian układu trawiennego. Utarło się, że dobrym sposobem na problemy gastryczne jest kola. Ta jednak nie w każdym przypadku pomoże, a intensywny gaz (dwutlenek węgla) może działać drażniąco na błony.

Grypa żołądkowa dieta — co pić?

W pierwszej dobie po zakażeniu organizm może negować każdy posiłek, przez co będziemy zmuszeni go zwrócić w najmniej przyjemny sposób. Specjaliści radzą, aby unikać jedzenia, jeśli nie możemy przyjmować pokarmów. Nie możemy jednak zrezygnować z picia, gdyż ma ono podstawowe znaczenie w dochodzeniu do siebie. Woda pozwoli nawodnić nasze tkanki i przygotować organizm do walki z aktywnym patogenem. Brak nawodnienia komórkowego spowoduje gorszą pracę wielu narządów, a co za tym idzie, wycieńczenie organizmu.

Przede wszystkim powinniśmy sukcesywnie uzupełniać niedobory wody w naszym organizmie. Podczas wymiotów, pocenia się, oddychania i biegunek – bezpowrotnie tracimy duże ilości, które powinny zostać przez nas bardzo szybko uzupełnione. Jeśli nasz organizm źle znosi przyjmowanie tradycyjnej wody mineralnej (może być ona zbyt jałowa, przez co podrażni żołądek), spożywajmy posiłki płynne, takie jak gotowane kaszki na wodzie, czy warzywne rosołki. Możemy także ugotować krupnik, który nie dość, że dostarczy nam sił, to w dodatku nawodni nasze ciało. Dobrym sposobem jest ugotowanie marchwianki, wegetariańskiego rosołku, który opcjonalnie można uzupełnić o bardzo chude, drobiowe mięso.

Grypa żołądkowa co pić, kiedy nasz organizm nie zwraca płynów?

Grypa żołądkowa co pić, by szybko wydobrzeć? Jeśli nasze ciało reaguje pozytywnie na dostarczany napój, powinniśmy pić duże ilości przegotowanej wody, bądź dobrej jakościowo wody butelkowanej. Dobrym wyjściem są także herbatki i zioła, które nie będą podrażniać ścian żołądka. Warto dostarczać również elektrolity i delikatne napoje, które są pozbawione gazu. Nawet jeśli męczą nas wymioty, nie powinniśmy bagatelizować odwodnienia. Może być ono bardzo groźne, co poskutkuje pogorszeniem się stanu zdrowia. Podsumowując, możemy pić:

  • Wywary warzywne, które są delikatne.
  • Wodę przegotowaną lub butelkowaną niegazowaną.
  • Napoje uzupełnione w elektrolity.
  • Herbatki ziołowe (np. wyciąg z nagietka i szałwii).

Grypa żołądkowa co pić a czego nie? Nie powinniśmy włączać do diety słodzonych napojów gazowanych, czy soków owocowych. Mogą one pobudzić nasz żołądek do intensywniejszej pracy oraz, co gorsza, dodatkowo go podrażnić. Wodna dieta powinna być oparta o napoje sprawdzone, delikatne i neutralne dla organizmu. Należy ich dostarczać znacznie więcej, niż jest to w przypadku zwykłego cyklu dobowego. W przebiegu jelitówki tracimy duże ilości płynów, a zapotrzebowanie na wodę rośnie skokowo. Powrót do pełnej sprawności po przebyciu jelitówki może zająć, począwszy od dnia zakażenia, nawet tydzień. Choć najpoważniejsze objawy ustępują po kilku dniach, to w znaczący sposób wpływają na stan organizmu. Naszym celem powinno być doprowadzenie naszego ciała do pełni sprawności. Pomoże w tym racjonalny sposób żywienia w chorobie oraz wiedza o tym, jakie płyny dostarczać do organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.