Loading...
Zdrowie

Nutrigenetyka, czyli recepta na spersonalizowanie swojej diety

Kobieta robi badania nutrigenetyczne

Nutrigenetyka to nowatorskie podejście do żywienia, uwzględniające analizę genów oraz ich powiązanie z dietą. Dzięki analizie kodu genetycznego możliwe stało się spersonalizowanie zaleceń żywieniowych dla każdego z nas. W artykule podpowiadamy, jakie badania nutrigenetyczne należy wykonać, aby wprowadzić odpowiednie zasady żywienia, oraz czym jest genodieta.

Na czym polega nutrigenetyka?

Nutrigenetyka jest nową gałęzią nauki badającą korelację pomiędzy indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi oraz metabolizmem różnych substancji odżywczych. Wykonując analizę znanych genów odpowiedzialnych za metabolizm wybranych składników odżywczych, jesteśmy w stanie z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć, jak zareaguje nasz organizm na różne składniki diety. Tym samym dowiemy się, jak skomponować jadłospis, aby ustrzec się chorób dietozależnych.

Co to są badania nutrigenetyczne i kto powinien je wykonać?

Badania nutrigenetyczne prezentują nowoczesne oblicze dietetyki, ponieważ ich metodyka jest oparta na analizie DNA, czyli kodu genetycznego. Od niego zależą indywidualne zalecenia dietetyczne. Dzięki wykonaniu badań nutrigenetycznych możemy uchronić się przed wieloma chorobami, np. przed nadwagą czy otyłością, wiedząc, że mamy do niej skłonności. Wykonując analizę wybranych genów związanych z metabolizmem, jesteśmy w stanie z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć, jak zareaguje nasz organizm na różne składniki diety.

Badania nutrigenetyczne może wykonać każdy bez specjalnego do nich przygotowania. Nutrigenetyka pozwala na zmodyfikowanie zaleceń żywieniowych nie tylko w oparciu na zasadach zdrowego odżywiania. Dzięki badaniom jesteśmy w stanie określić, które składniki nam nie służą i warto je ograniczyć, a które należy zupełnie wyeliminować z jadłospisu.

Co oznaczamy w badaniach nutrigenetycznych?

Geny metabolizmu i otyłości

Wyniki analizy genów dostępnych w tym panelu wskazują na predyspozycje genetyczne do otyłości i nadwagi. Ich analiza pozwala na ustalenie odpowiednich proporcji cukrów i tłuszczów w diecie. Dodatkowo na podstawie analizy genów można określić skłonności do zaburzeń lipidowych leżących u podstaw rozwoju cukrzycy, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. 

Geny nietolerancji pokarmowych

Badanie genów nietolerancji pokarmowych ma na celu określenie predyspozycji genetycznych do rozwoju celiakii. Jeśli takich skłonności nie mamy, nie ma potrzeby wprowadzania diety eliminacyjnej, która może skutkować niedoborem składników odżywczych. Ponadto, analizując geny nietolerancji pokarmowych, możemy dowiedzieć się, czy kofeina, laktoza lub alkohol nie są dla organizmu za dużym obciążeniem, mogącym skutkować chorobą.

Geny metabolizmu antyoksydantów i witamin

Badanie genów metabolizmu witamin i antyoksydantów sprawdza zdolność organizmu do eliminacji toksyn i wolnych rodników, co ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania. Ich nagromadzenie prowadzi do uszkodzeń w materiale genetycznym i rozwoju groźnych chorób. Warto więc poznać warianty genetyczne odpowiedzialne za „wymiatanie wolnych rodników” i zapotrzebowanie na mikroelementy, aby w razie potrzeby zastosować dietę lub suplementację.

Czym jest genodieta?

Genodieta to dieta oparta na analizie kodu genetycznego. Znając swoje predyspozycje genetyczne, możemy świadomie dobierać takie składniki w diecie, które będą nam służyć. Odpowiednio wcześnie wdrożona dieta jest w stanie ustrzec nas przed wieloma dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.