Loading...
Jedzenie

Owoce ekologiczne – czy naprawdę są zdrowsze, niż owoce konwencjonalne?

ekologiczne ewoce w specjalnych opakowaniach

Artykuł sponsorowany.

Owoce ekologiczne zyskują na popularności. Coraz chętniej odwiedzamy sklepy ze zdrową żywnością i wybieramy produkty oznaczone „eko”. Czy jest to chwilowa moda, fanaberia, a może jednak świadomy wybór i krok do zdrowia?

Do niedawna zwykło się mawiać, że żywność ekologiczna jest fanaberią ludzi zamożnych. Jednakże w czasach coraz większej chemizacji środowiska zaczynamy uważniej przyglądać się produktom, które wrzucamy do koszyka w markecie. Coraz częściej, zamiast żywności konwencjonalnej, kupujemy produkty ekologiczne. 

Zdrowa żywność przestała być dzisiaj frazesem. Stała się czymś więcej niż tylko powtarzanym hasłem reklamowym. To styl życia!

Dobra kondycja, świetne samopoczucie, promienna cera bez niedoskonałości, mocne włosy – to wszystko efekt zdrowego odżywiania i wybierania eko produktów. I choć owoce ekologiczne bardzo często nie prezentują się tak pięknie, jak te konwencjonalne, to jednak są doskonałym wyborem. Dlaczego? O tym poniżej.

W produkcji ekologicznych owoców stosowane są tylko naturalne nawozy i opryski

Świadomy konsument wybiera owoce ekologiczne. Dlaczego? Powodów jest całe mnóstwo. Nie zawsze chodzi o smak czy zawartość składników odżywczych, choć oczywiście nie są one bez znaczenia. Bardzo często ważna jest sama uprawa owoców i jej wpływ na środowisko naturalne.

O ile konwencjonalna produkcja owoców nastawiona jest przede wszystkim na zyski finansowe i nie patrzy na efekty uboczne swojej działalności, o tyle rolnictwo ekologiczne, nastawione na jakość, dba o środowisko i chroni krajobraz.

Uprawa konwencjonalna to syntetyczne regulatory wzrostu, sztuczne nawozy i chemiczne opryski, które mają zapewniać szybkie i obfite plony. Niestety nie pozostają obojętne dla środowiska i przyczyniają się do degradacji ziemi. Pestycydy, azotany i azotyny niszczą naturalną faunę i przy okazji szkodzą naszemu zdrowiu. Rolnictwo konwencjonalne nie wzbrania się też przed stosowaniem GMO – organizmów modyfikowanych genetycznie.

Ekologiczna uprawa owoców odrzuca wszystko, co sztuczne. Tutaj nie ma mowy o pestycydach i herbicydach, hormonach, GMO, syntetycznych nawozach mineralnych, które faktycznie przyspieszają wzrost roślin, ale jednocześnie trują nasz organizm.

Rolnictwo ekologiczne stawia na optymalny plon, który bazuje na naturalnych nawozach, między innymi oborniku i kompostach. Do zwalczania szkodników wykorzystuje wyłącznie metody biologiczne. Dzięki temu ekologiczne owoce nie są skażone toksynami i mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Ekologiczne jabłka

Chemiczne środki ochrony roślin – wpływ na zdrowie i środowisko

Chemiczne środki ochrony roślin, które tak często stosowane są w uprawach konwencjonalnych, mają negatywny wpływ na planetę. Bardzo często odpowiedzialne są za skażenia środowiska, w tym groźne zanieczyszczenia chemiczne wody i ziemi.

Syntetyczne nawozy i opryski nie tylko zmieniają właściwości chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne gleby. Obniżają również jej urodzajność i przyczyniają się do ginięcia mikroorganizmów żyjących w ziemi.

Rosnącym problemem jest również wpływ pestycydów na ludzkie zdrowie. Są to związki o dużej toksyczności. Niewłaściwie stosowane mogą powodować bezpośrednie zatrucia, a kumulując się w organizmie człowieka – prowadzić do zatruć, uszkodzeń narządów wewnętrznych, a nawet trwałych uszkodzeń układu nerwowego.

Uprawa ekologicznych owoców nie ma negatywnego wpływu na środowisko

Ekologiczna uprawa owoców w żaden sposób nie przyczynia się do degradacji środowiska. Nie zanieczyszcza powietrza, wody i ziemi. Wręcz przeciwnie. Bazując na naturalnych nawozach, poprawia jakość i żyzności gleby. Sprawia, że staje się ona bardziej płodna i daje bogatsze plony.

Uprawy ekologiczne nie zaburzają również naturalnej flory bakteryjnej. Robi to produkcja konwencjonalna. Szeroko rozwinięta chemizacja rolnictwa konwencjonalnego sprawia, że ziemia się wyjaławia, a długotrwałe używanie chemicznych oprysków i nawozów obniża jej naturalny potencjał.

Owoce ekologiczne i konwencjonalne – różnice w zawartości witamin i minerałów

Żywność ekologiczna jest dziś antidotum na wszechobecną sztuczność, a owoce ekologiczne stają się najcenniejszym źródłem witamin i minerałów. Na podstawie licznych badań stwierdzono, że bio owoce charakteryzują się wyższą wartością odżywczą w porównaniu z owocami konwencjonalnymi.

I tak na przykład badanie wykonane w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wykazało, że ekologiczne jabłka zawierają około 30% więcej witaminy C. Wyższa jest też zawartość polifenoli i flawonoidów. Ponadto owoce ekologiczne zawierają o 30% więcej magnezu, 20% więcej żelaza i około 14% więcej fosforu.

Pyszne owoce ekologiczne

Owoce ekologiczne lepiej smakują

Różnica pomiędzy owocami ekologicznymi a konwencjonalnymi jest wyraźnie widoczna również w smaku, aromacie i teksturze. Nie da się ukryć, że bio owoce smakują lepiej – bez chemicznego posmaku, tak charakterystycznego dla owoców konwencjonalnych. Wiele osób potwierdza, że eko owoce smakują jak za dawnych lat, jak z sadu dziadka. Wynika to z wyższej zawartości w nich naturalnych cukrów i beta-karotenu oraz niższej zawartości wody.

I choć przyzwyczailiśmy receptory węchowe do produktów konwencjonalnych, to jednak owoce ekologiczne bez dwóch zdań pachną lepiej. Naturalnie. Wystarczy tylko powąchać ekologiczne truskawki, brzoskwinie czy jabłka. Tego aromatu się nie zapomina!

Ekologiczne truskawki

Jak kontrolowani są producenci żywności ekologicznej?

Wiemy już, że żywność ekologiczna powstaje w naturalny sposób bez udziału nawozów sztucznych, substancji przyspieszających wzrost, antybiotyków, inżynierii genetycznej oraz chemicznych środków ochrony roślin.

Skąd jednak mamy mieć pewność, że kupowane przez nas owoce faktycznie są eko, a rolnik nas nie oszukuje? To proste. Wystarczy sprawdzić, czy posiadają Zielony Euro Liść. To właśnie on potwierdza ekologiczne pochodzenie żywności.

Warto wiedzieć, że certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego należą do najbardziej kontrolowanych na rynku i są uregulowane wieloma zapisami prawnymi. Jeśli Zielony Euro Liść znajduje się na owocach, to znak, że gospodarstwo przeszło odpowiednie kontrole i spełniło wszelkie wymogi jakości.

Jakich kontroli mogą spodziewać się producenci eko żywności? Podstawą jest kontrola pełna, czyli roczna – zapowiedziana lub niezapowiedziana. Poza nią dopuszczalne są również kontrole dodatkowe lub powtórne. Wszystkie przeprowadzane są przez inspektorów jednostki certyfikującej.

Zielony euro liść

Który sklep z ekologiczną żywnością wybrać?

Rosnąca świadomość konsumentów i coraz większe zapotrzebowanie na żywność ekologiczną sprawiło, że na rynku pojawiło się wiele sklepów z ekologiczną żywnością. Który z nich wybrać? Przede wszystkim ten sprawdzony i cieszący się renomą wśród klientów. Takim sklepem bez wątpienia jest PyszneEko.pl.

Sklep ekologiczny PyszneEko.pl to dziś marka sama w sobie. Każdy fan zdrowego stylu życia zna to miejsce. Działając na polskim rynku od wielu już lat, PyszneEko.pl sprawnie odpowiada na rosnące potrzeby klientów. Dużym atutem sklepu jest bardzo bogata oferta produktowa. Często jest to żywność ekologiczna, która nie jest dostępna nigdzie indziej.

PyszneEko.pl to także Świeży Ryneczek oferujący owoce i warzywa od sprawdzonych, zaufanych dostawców. Dzięki temu każdego ranka możesz cieszyć się solidną porcją zdrowia w naturalnym wydaniu.

Owoce ekologiczne ze sklepu PyszneEko.pl są świeże, soczyste i niesamowicie smakują. Wszystkie posiadają certyfikat w postaci Zielonego Euro Liścia, potwierdzający ich jakość oraz ekologiczne pochodzenie.

W ofercie sklepu znajdziesz nie tylko polskie jabłka, gruszki i truskawki, ale także bardziej egzotyczne owoce, jak pomarańcze, mandarynki, mango, kiwi, ananasy i banany.

Wiesz dobrze, że zasługujesz na produkty najwyższej jakości. Wybierz więc najlepszy sklep z ekologiczną żywnością. Postaw na PyszneEko.pl i ciesz się zdrowymi, ekologicznymi produktami każdego dnia!

Logo

Źródła:

www.pyszneeko.pl/Czym-odrozniaja-sie-ekologiczne-owoce-i-warzywa-od-zywnosci-konwencjonalnej-blog-pol-1623747846.html

www.ogrodnictwo.expert/warzywnictwo/owoce-i-warzywa-z-uprawy-ekologicznej-i-konwencjonalnej-czym-sie-roznia/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.