Loading...
Jedzenie

Prosta jajecznica z tuńczykiem – jak zrobić?

Jajecznica z tuńczykiem na czarnym talerzu

Jajecznica z tuńczykiem to proste, szybkie, zdrowe i smaczne danie. Zazwyczaj robi się ją na leniwe niedzielne śniadania. Taka potrawa składa się tylko z kilku składników, które nasycą całą rodzinę. Potrzebujesz jajek, tuńczyka, pomidorków, przypraw i świeże pieczywo. To wszystko!

Składniki potrzebne do przygotowania jajecznicy z tuńczykiem

  • 4 jajka,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 pomidory (mogą to być również pomidorki koktajlowe),
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Odrobina masła do smażenia.

Przygotowanie jajecznicy z tuńczykiem

Rozpoczęcie przygotowań do jajecznicy z tuńczykiem jest bardzo proste. Puszkę z tuńczykiem otwieramy i odsączamy z nadmiaru sosu. Następnie, na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy tuńczyka. Smażymy go przez chwilę, aż stanie się lekko chrupiący.

Podczas smażenia tuńczyka, w miseczce roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich sól i pieprz, a następnie wbijamy na patelnię do tuńczyka. Jajka możesz też wlać na patelnie bezpośrednio ze skorupek. Całość mieszamy, aż jajka zaczną tężeć. Ostatnim krokiem jest dodanie pokrojonych pomidorów. Jajecznica z tuńczykiem i pomidorami jest gotowa, gdy te ostatnie stają się miękkie.

Jajecznica z tuńczykiem, szparagami i pomidorkami na czarnym talerzu Źródło: Vecteezy

Dlaczego warto jeść jajecznice z tuńczykiem?

  • Bogactwo białka. Tuńczyk jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla budowania i regeneracji mięśni. Jest to szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport.
  • Zawartość tłuszczów omega-3. Te zdrowe tłuszcze są kluczowe dla naszego zdrowia sercowo-naczyniowego. Pomagają one w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu oraz wspierają zdrowie mózgu.
  • Wysoka zawartość witamin. Pomidory dostarczają organizmowi niezbędnej witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo, lycopene, barwnik występujący w pomidorach, ma silne właściwości antyoksydacyjne.
  • Wszechstronność. Jajecznica z tuńczykiem jest danie, które można łatwo dostosować do swoich potrzeb żywieniowych, dodając różne warzywa lub zioła.
  • Szybkość i łatwość przygotowania. Jest to idealne danie na szybkie śniadanie lub kolację, które nie wymaga dużo czasu ani skomplikowanych składników.
  • Smak. Oczywiście, nie można zapomnieć o najważniejszym – jajecznica z tuńczykiem jest po prostu smaczna! Jest to świetny sposób na wprowadzenie do diety zdrowych składników w przystępnej i smacznej formie. Jajecznicę z tuńczykiem zazwyczaj uwielbiają nawet niejadki.

Jajecznica z tuńczykiem w diecie

Prosta jajecznica z tuńczykiem to idealna propozycja dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Bogactwo białka sprawia, że jest to doskonałe danie dla osób uprawiających sport. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów, jajecznica z tuńczykiem może być także elementem diety ketogenicznej.

Na koniec…

Jajecznica z tuńczykiem to proste, zdrowe i smaczne danie, które można z łatwością przygotować na śniadanie. Bogactwo białka i witamin czyni z niej idealny posiłek dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. A przede wszystkim – smakuje wyśmienicie!

Warto zaznaczyć, że w roku 2023 jajecznica z tuńczykiem stała się jednym z najpopularniejszych śniadań w dietach sportowców. Zdrowe i sycące, zdobyło uznanie na całym świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.