Loading...
Dom i rodzina

Wszystko, co musisz wiedzieć o patelni tytanowej

Mężczyzna w kuchni używa patelni tytanowej

Smażenie czy duszenie potraw na patelni to dla niektórych codzienność. Pośród dostępnych na rynku modeli warto wybierać najlepsze, które nie tylko przyjemnie się użytkuje, ale też które są bardzo trwałe, a przy tym pozwalają gotować niemal beztłuszczowo. Zdecydowanie warto rozejrzeć się za patelnią tytanową. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy poniżej!

Patelnia tytanowa — co to znaczy?

W pierwszej kolejności musimy wyjaśnić, czym właściwie jest patelnia tytanowa. Otóż mowa o patelni, której powłoka jest wykonana ze wzmocnionych cząsteczek tytanu — może być ona trzy-, cztero- albo pięciowarstwowa i wówczas maksymalna temperatura smażenia waha się od 220 do 260 stopni Celsjusza. To sprawia, że powłoka ta jest nieprzywierająca, czyli doskonale chroni smażone potrawy przed przypaleniem, nawet jeśli używamy minimalnej ilości tłuszczu. Nie będzie przesadą, jeśli powiemy, że patelnia tytanowa jest akcesorium kuchennym z najwyżej półki.

Patelnia tytanowa a teflonowa — czym się różnią?

Wizualnie patelnia teflonowa i tytanowa są do siebie dość podobne, jednak różnice w działaniu są bardzo zauważalne. Przede wszystkim patelnie tytanowe są na tyle trwałe i wytrzymałe, że bez problemu możemy mieszać w nich składniki metalowymi sztućcami.

Takie działanie zdecydowanie by nie przeszło w przypadku patelni teflonowej, gdzie wymagane są delikatne łyżki czy szpatułki — silikonowe, drewniane, plastikowe — które nie uszkodzą powłoki. Jeśli zobaczymy jakikolwiek uszczerbek czy zarysowania w teflonie, patelnia nadaje się już tylko do kosza. Dalsze jej używanie nie jest bezpieczne dla zdrowia.

To, co jeszcze mają odmienne, to fakt, że patelnię tytanową możemy myć ręcznie, ale też w zmywarce. Natomiast patelnię teflonową wyłącznie ręcznie i to używając miękkiej gąbki.

Pamiętajmy jednak, że patelnia z powłoką tytanową wiele zniesie, ale i tak trzeba obchodzić się z nią z wyczuciem, tak by nie doprowadzić do jej naruszenia, uszkodzenia czy zniszczenia. Dodatkowo wybrane modele można też wstawiać do piekarnika — jednak tutaj zwracamy uwagę przede wszystkim, z czego jest wykonana rączka, gdyż nie każda zniesie wysoką temperaturę podczas pieczenia.

Zupełnie inaczej jest natomiast z lodówką — nie możemy do niej wkładać żadnej patelni, również tytanowej. W niskiej temperaturze na powłoce skrapla się wilgoć, co zacznie ją osłabia. Dodatkowo istnieje ryzyko, że w takich warunkach powłoka zacznie reagować z żywnością, co w żadnym razie nie jest pożądane.

Jakie są rodzaje patelni tytanowych?

Patelnie tytanowe nadają się dosłownie do wszystkiego — można przyrządzać w nich mięsa, sosy, warzywa, jajka i wiele innych składników. Świetnie rozprowadzają ciepło i je utrzymują. Wybrane modele są również przystosowane do użytku na kuchenkach indukcyjnych.

Ponadto patelnie tytanowe występują w wersji klasycznej, czyli okrągłej, z wyższymi lub niższymi rantami, oraz w wersji kwadratowej, czyli grillowej. Najpopularniejsze są te o średnicy 24 centymetrów. To jeszcze nie wszystko, gdyż patelnie tytanowe są dostępne także w formie rondla, którego wysokość może wynosić przykładowo 8 centymetrów. Patelnia rondel tytanowy jest wówczas wyposażony w dwa wygodne uchwyty, by bez problemu podnieść nawet ciężkie potrawy.

Wybór patelni jest uwarunkowany przede wszystkim naszymi potrzebami oraz oczekiwaniami. Stawiajmy na sprawdzone rozwiązania wysokiej jakości, dzięki którym gotowanie będzie przyjemniejsze. I tak w każdej kuchni powinna być co najmniej jedna patelnia tytanowa — mając ją, szybko odczujemy różnicę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.