Loading...
Jedzenie

Zielona herbata z Japonii – odkrywaj nowe smaki

Przygotowywanie Japońskiej zielonej herbaty

Artykuł sponsorowany.

Fanów zielonej herbaty jest mnóstwo. Dla wielu osób to zastępstwo za poranną kawę i podobnie jak w przypadku filiżanki małej czarnej, nie wyobrażają sobie oni rozpoczęcia dnia bez pysznej zielonej herbaty. To napój, który posiada bardzo wiele odmian, często egzotycznych. Koneserzy zielonej herbaty często poszukują nowych smaków i inspiracji. Również z najodleglejszych zakątków.

Przepyszna herbata z drugiego końca świata – zainspiruj się

Japonia słynie z wykwintnych herbat zielonych, które są uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Zwykle swoją sławę zawdzięczają unikatowości i ciekawym sposobom uprawy czy też zbiorów. W polskich sklepach z herbatami, te japońskie biją rekordy popularności już od wielu lat. Nie należą do tanich, ale jest to towar luksusowy na rynku herbacianym. Jedną z ciekawszych propozycji rodem z Japonii jest herbata Matcha.

Jak produkowana jest Matcha?

Herbata Matcha to napój zupełnie wyjątkowy na tle innych herbat. Jest ona produkowana w dość specyficzny sposób w centralnej Japonii. Gdy tylko pojawiają się nowe pędy w okolicy kwietnia, krzewy są zasłaniane, a poprzez odcięcie dopływu promieni słonecznych, w liściach herbaty kumulują się wartości odżywcze, wydobywa się niesamowicie mocny i wyrazisty smak, a herbata zmienia kolor na ciemniejszy zielony. Herbata także pozbawiona jest charakterystycznej goryczki dzięki temu procesowi, a jej miejsce zastępuje delikatna, słodka nuta. Liście po odparowaniu, oddzieleniu od łodyg są mielone na drobny proszek w dość długim procesie. Tak właśnie powstaje kultowa zielona herbata japońska, która w formie proszku trafia do Europy.

Co jest tak wyjątkowego w herbacie Matcha?

Herbata Matcha to przede wszystkim zupełnie inny sposób podania, aniżeli inne zielone herbaty. W tym wypadku otrzymujemy proszek, a nie liście do zaparzenia. Wywar jest bardzo mocny i energetyczny. Dodatkowo zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych i jest bardzo zdrowy. Oczywiście również smak jest bardzo doceniany przez fanów tej herbaty. Matcha przygotowywana jest z wody o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Proszek mieszamy z wodą w odpowiedniej proporcji zależnie od zaleceń oraz upodobań. Mieszanie odbywa się tradycyjnie za pomocą miotełki z bambusa lub nieco nowocześniej na przykład spieniaczem do mleka. Idealnie przygotowana Moya Matcha posiada fantastycznie wyglądającą i smakującą piankę na swojej powierzchni. Tradycyjnie 1 łyżeczka proszku to około 200-250ml gotowego naparu, choć każdy może poszukać swojej, zadowalającej proporcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.