Dieta każdego dziecka powinna odpowiednio zbilansowana oraz dopasowana do jego wieku i indywidualnych potrzeb organizmu. Właśnie dlatego warto ją modyfikować i nieustannie dawać dziecku możliwość próbowania nowych smaków, nawet tych, które początkowo zdecydowanie mu nie odpowiadały. W wielu przypadkach warzywa dla dzieci nie są na pierwszym miejscu w ich jadłospisie i to one stanowią największe wyzwanie dla rodziców.
Nie znaczy to jednak, że rodzice mają zrezygnować z serwowania tego typu produktów swoim pociechom. Małymi krokami można przekonywać małego niejadka, że warzywa dla dzieci to samo zdrowie i źródło cennych witamin. Ale najważniejsze jest to, żeby przykład świadomego odżywiania szedł z góry, czyli właśnie od rodziców, którzy dbając o siebie, chcą także zadbać o swojego malucha.
Pełne witamin warzywa dla dzieci
Niestety, często sami rodzice nie doceniają właściwości jarzyn i ograniczają ich spożywanie, co niekorzystnie wpływa na ich zdrowie i samopoczucie. Warto nad tym pracować i szukać sposobów, aby te produkty pojawiały się na naszym stole znacznie częściej. Warzywa to nie tylko podstawa posiłków dla dzieci, ale z także smakowitych dań dla całej rodziny. Sprawdź zatem, co kryje się w poszczególnych, doskonale znanych produktach!
- Ziemniaki – są niskokaloryczne i zawierają potas, magnez i witaminę C.
- Pory – są źródłem wapnia, potasu, magnezu i fosforu oraz witamin A, C i K.
- Ogórki – mają bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny, a ponadto jest w nich sporo flawonoidów, luteina i błonnik pokarmowy.
- Pomidory – znajdziemy w nich potas, likopen, pektyny, brom,
- Cukinie – są bogate w witaminę A, witaminy z grupy B oraz fosfor, wapń i żelazo, a dodatkowo – są także lekkostrawne dla naszego organizmu.
Jak odczarować warzywa w posiłkach dla dzieci?
Skomponowanie smacznych i zdrowych dań dla najmłodszych wymaga nie lada kreatywności. Rodzic musi bowiem zadbać zarówno o smak, konsystencję, jak i sam wygląd każdego posiłku. Kolorowy, pięknie wyglądający talerz z pewnością zachęci niejadka do spróbowania takich smakołyków. Tylko gdzie w tym wszystkim powinny znaleźć się warzywa dla dzieci? Pomysłów jest wiele, oto kilka z nich:
- zupy-kremy,
- sosy do makaronu lub ryżu
- naleśniki z rozmaitymi farszami
- pasty do chleba,
- koktajle i smoothie,
- domowy fast food, czyli zdrowe burgery lub frytki.
Te propozycje doskonale nadają się jako posiłki nie tylko dla dzieci, ale też i dla całej rodziny. Możemy w nich łączyć dowolne warzywa, przyprawy i ulubione dodatki. W ten prosty sposób przygotowywanie posiłków stanie się krótsze, a następnie wszyscy z radością i ciekawością usiądą razem do stołu w poszukiwaniu nowych kulinarnych doznań smakowych.