Loading...
Jedzenie

Elegancki serwis: o co zadbać, aby nie tylko jedzenie, ale i sposób podania robiły wrażenie?

Elegancki serwis

Odpowiednie wyposażenie kuchni restauracji pozytywnie wpływa na jakość przygotowywanych posiłków. Z kolei wysokiej jakości elegancki serwis bezpośrednio wpływa na to, jak klienci odbierają dany lokal. Jak sprawić, aby nasz lokal przyciągał uwagę klientów?

5 rzeczy, na które pozwoli efektowny serwis 

Efektowny serwis to taki, który pozwala sprawić, że na temat danego miejsca klienci będą wypowiadać się tylko dobrze i taki, który zapewnia gościom komfort podczas jedzenia. Zebraliśmy 5 ważnych kwestii, o które warto zadbać, aby Twoja restauracja po prostu się wyróżniała. 

1. Najwyższej jakości obsługa  

Aby serwis był efektowny, musi być realizowany przez osoby, które mają doświadczenie. Dzięki temu zapewnisz sobie profesjonalne podejście do reklamacji czy stresujących sytuacji takich jak np. awanturujący się klient. Dodatkowo będziesz mógł zapewnić swoim klientom wysokiej jakości serwis kelnerski.

W trakcie szkolenia przekaż pracownikom informacje o tym, jak wykonywać konkretne zadania: w jaki sposób witać gości, jak polecać konkretne posiłki, jak ubierać się do pracy itp. Dzięki temu standardy obsługi w Twojej restauracji będą wysokie, a goście będą odpowiednio zaopiekowani już od progu restauracji. 

2. Nowoczesna zastawa 

Podstawa funkcjonowania kuchni to zestaw garnków kuchennych najwyższej jakości. Z kolei podstawa eleganckiego serwisu to odpowiadania zastawa obiadowa. Dzięki niej będziesz mógł zapewnić gościom przyciągający uwagę serwis, a odpowiednie akcesoria takie jak ładne pucharki, szklanki i dzbanki pozwolą zadbać o porządek na stoliku gości.

Warto zadbać też o to, aby zastawa w lokalu była spójna i kompletna. To bardzo ważne, aby np. podczas serwisu w trakcie uroczystości lub obiadu dla kilkunastu osób wszyscy otrzymali takie same talerze i szklanki. Wygląda to elegancko i świadczy o wysokich standardach panujących w restauracji. 

Jako ciekawostkę w tym temacie można potraktować fakt, że coraz więcej restauracji decyduje się na talerze z melaminy. Naczynia z tworzywa sztucznego prezentują się oryginalnie i są dostępne w wielu różnych wariantach, więc można dopasować ich wygląd do swoich  potrzeb. 

3. Wypolerowane szkło i sztućce 

Zacieki na szklankach lub na sztućcach to elementy, które bardzo rzucają się w oczy podczas serwisu i przyciągają uwagę gości oraz sugerują brak szacunku do gości. Szkło i sztućce powinny być dokładnie wypolerowane – w innym przypadku wyglądają nieestetycznie. 

Sztuka polerki wymaga wiedzy i odpowiednich narzędzi. Jest również czasochłonna, dlatego coraz częściej ręczne wykonywanie tego typu prac zastępują maszyny do polerowania, które działają szybko, sprawnie i precyzyjnie. 

4. Eleganckie serwetki 

O eleganckim serwisie świadczą także eleganckie serwetki. Najlepiej sprawdzają się materiałowe, które wyglądają prestiżowo. Jeśli wybierasz elementy wykonane z innego materiału, np. serwetki papierowe, zwróć uwagę na jego sztywność. Wówczas całość nadal będzie dobrze wyglądać. 

5. Miła atmosfera 

Nawet najlepszy serwis nie będzie czymś przyjemnym dla gości, jeśli nie będzie łączyć się z miłą atmosferą w danym miejscu. Warto zadbać o to, aby klienci czuli się zaopiekowani: mogli liczyć na pomoc np. podczas wyboru dań, alkoholu czy kolejności podawania posiłków. Krótka i przyjemna rozmowa również pozytywnie wpłynie na ich odczucia po wizycie w Twoim lokalu. 

Dobry serwis wywołuje dobre skojarzenia u klientów – nawet jeśli ze strony kuchni pojawią się drobne niedociągnięcia, kelner będzie umieć sobie z nimi poradzić. Jednak, by tak było, warto zapraszać do współpracy odpowiedni zespół, zadbać o ich szkolenie oraz stawiać na dobre wyposażenie sali i precyzyjne wykonywanie poszczególnych zadań. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.