Loading...
Dom i rodzina

Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu?

Kobieta wlewa kawe z zaparzacza do filiżanki

Miłośników wyjątkowego smaku i aromatu kawy nie trzeba przekonywać także i do jej zdrowotnych właściwości. Kawa dodaje energii i ułatwia koncentrację. Jest to napój bogaty w przeciwutleniacze i wartości odżywcze. Doceniany jest także przez osoby dbające o nienaganną sylwetkę. Tak, kawa pobudza przemianę materii i przyczynia się do łatwiejszego spalania tłuszczu. Idealny napar przygotować można na wiele sposobów. Świetne na tę okazję okażą się na przykład zaparzacze do kawy.

Zaparzacze do kawy – na jaki model warto się zdecydować?

Tradycyjne zaparzacze to alternatywa dla kolbowych i ciśnieniowych ekspresów do kawy, których zakup wiąże się nie tylko z wysokim kosztem, ale również z potrzebą zorganizowania odpowiedniej dla nich przestrzeni na blacie kuchennym. Ekonomiczne zaparzacze do kawy to urządzenia niedrogie, wyjątkowo proste w obsłudze oraz łatwe w konserwacji. Co najważniejsze, przygotować dzięki nim można pyszny, aromatyczny napój, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy kawy.

Zaparzacze do kawy podzielić można na: ciśnieniowe (zwane kawiarkami) oraz tłokowe (najczęściej określane, jako zaparzacze albo French pressy). Zaparzacze i kawiarki różnią się między sobą konstrukcją. W zaparzaczach wykorzystuje się wcześniej zagotowaną wodę. Kawiarka służy natomiast również do podgrzewania wody. Zaparzacz tłokowy składa się zwykle z jednego pojemnika, który zaopatrzony jest w pokrywkę z sitkiem i tłoczkiem. Parzenie kawy w French pressie to propozycja dla osób dysponujących czasem i ceniących rytuał parzenia kawy.

Kawiarka oferuje znacznie prostszy i szybszy sposób przyrządzenia aromatycznego napoju. Urządzenie to składa się z trzech części. Dolnego zbiornika na wodę, lejka z sitkiem oraz zbiornika głównego. Tradycyjne kawiarki to zaparzacze do kawy, które umieszcza się na płycie indukcyjnej lub gazowej. Modele elektryczne podłącza się natomiast do gniazdka. Przy zakupie koniecznie należy zwrócić uwagę na pojemność kawiarki i kierować się ilością osób, dla których konieczne będzie codzienne przygotowywanie naparu.

Jak stworzyć smaczny, energetyczny napój – zaparzacze do kawy

Obok metody parzenia na smak kawy ma oczywiście ogromny wpływ także rodzaj kawy, sposób mielenia ziaren, a także jakość wody. Ziarna kawy mogą różnić się odmianą, a także sposobem wypalania. Jasno palona kawa przypadnie do gustu szczególnie zwolennikom bogatych smaków, wysokiej kwasowości i niskiej goryczki. Ciemniej palona kawa dobrze współgra w połączeniu z mlekiem. Takie ziarna zachwycają wysoką słodyczą i goryczką, niską kwasowością i często wyczuwalnymi nutami czekoladowymi, orzechowymi i deserowymi.

Kawa powinna zostać zmielona dopiero tuż przed przygotowaniem naparu. Istotny jest stopień rozdrobnienia ziaren. Tradycyjne młynki z ostrzami mielą ziarna dość nierównomiernie, a także nagrzewają je, co ma wpływ na ostateczny ich aromat. Żarnowe młynki gwarantują jednolity stopień rozdrobnienia ziaren. Dla znawców kawy ma to niebagatelny wpływ na walory smakowe i zapachowe naparu. Dzięki żarnowym młynkom możliwe jest precyzyjne ustawienie stopnia zmielenia: kawa drobno-, średnio- lub grubo mielona. W tego typu młynkach ziarna kawy się nie nagrzewają.

Przy przygotowywaniu kawy w zaparzaczu znaczenie ma oczywiście także rodzaj używanej wody. Zgodnie z obecnymi standardami woda z kranu jest oczyszczona i często bogata w składniki mineralne. Unikamy jednak picia wody bezpośrednio z kranu najczęściej ze względu na obecność dezynfekującego chloru oraz stan rur, przez które przepłynąć musi woda, zanim pojawi się w kranie. Z pomocą przychodzą dzbanki filtrujące. Wyposażone w odpowiedni wkład filtrujący dbają o redukcję chloru, czy też usunięcie rdzy, piasku i innych zawiesin. Dzięki temu znacząco poprawia się smak i zapach wody. Filtry z węglem aktywowanym hamują rozwój bakterii. Dzięki dzbankom łatwo jest usunąć z wody nadmiar soli odpowiedzialnych za powstawanie kamienia w procesie gotowania. Warto zainteresować się filtrami wzbogacającymi wodę w magnez.

Zaparzacze i kawiarki – sposoby parzenia kawy

Parzenie kawy w zaparzaczu tłokowym typu French press polega na wsypaniu do niego zmielonej kawy. W tym przypadku im grubiej będzie zmielona kawa, tym lepiej. Jeśli chodzi o ilość kawy, to przyjmuje się użycie ok. 60 g na litr wody. Zmieloną kawę należy zalać zagotowaną wodą do poziomu kawy i rozpocząć delikatne mieszanie tworzącego się naparu. W ten sposób łatwo pozbędziemy się nadmiaru dwutlenku węgla powstałego podczas palenia ziaren. Pamiętajmy o tym, by kawy nie zalewać wrzątkiem, a wodą o temperaturze ok. 95°C. Po około 30 sekundach dolewamy resztę wody i nakładamy pokrywkę. Po 3-4 minutach przy pomocy tłoczka z sitkiem można już przepchnąć fusy na dno. Gotowy napar od razu rozlewamy do filiżanek.

Kawiarki to zaparzacze, których obsługa jest jeszcze prostsza. Do dolnego zbiornika wlewamy wodę pod zaworek bezpieczeństwa. Kawę mielimy średnio – nie za grubo i nie za drobno. Zbyt miałkie zmielenie kawy mogłoby skutkować przytkaniem się sitka, a z kolei zbyt grubo zmielone ziarna doprowadziłyby do powstania wodnistego napoju bez smaku i odpowiedniego aromatu. Miejsce na zmieloną kawę to lejek z sitkiem. Lejek wkładamy do dolnego zbiornika i do całości przykręcamy zbiornik górny. To w nim, po zaparzeniu, na kawoszy czekać będzie smaczny napój. Po czym poznać, że kawa jest już gotowa? Przez dzióbek umieszczony na szczycie kawiarki wydobywa się wówczas para. W przypadku innych modeli, gdy kawa zaczyna się parzyć, słychać charakterystyczny syk pary wydostającej się z kawiarki. Po ustaniu tego dźwięku napój jest gotowy do picia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.