Loading...
Jedzenie

Który miód jest najzdrowszy? Podpowiadamy jak wybrać

Miód w słoiku

Mało jest chyba osób, które nie lubią miodu, prawda? Co ciekawe, nawet osoby chore na cukrzycę, mogą co jakiś czas sięgać po miody naturalne. Miód wielokwiatowy z powodzeniem zastępuje cukier i inne słodziki, a do tego niesie ze sobą rozmaite właściwości zdrowotne. Jeżeli zastanawiasz się jak wybrać najlepszy miód, to zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem – przedstawiamy tu wybór najzdrowszych miodów oraz omawiamy ich wpływ na działanie organizmu.

Dlaczego warto jeść naturalny miód?

Miód należy do najstarszych i najcenniejszych naturalnych produktów spożywczych znanych ludzkości. Jego właściwości lecznicze i odżywcze cenione były już w starożytności. Współcześnie coraz więcej osób docenia właściwości prozdrowotne miodu, zauważając, że ma on nie tylko walory smakowe, ale jest on także źródłem łatwo przyswajalnej energii, a także prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie profilaktyce prozdrowotnej.

Już nasze babcie wiedziały, że miód to naturalny antybiotyk wspomagający leczenie przeziębienia. Warto docenić jego właściwości przeciwzapalne i pozytywne działanie na układ odpornościowy. Najzdrowsze miody zawierają kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, co sprawia, że miód obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa pozytywnie na układ nerwowy, a także na naczynia krwionośne, przez co także zapobiega miażdżycy. Regularne spożywanie miodu wzmacnia organizm człowieka i wspiera metabolizm.

Jak wybrać najzdrowszy miód?

Nie możemy jednoznacznie wskazać, który z miodów jest najzdrowszy, ponieważ każdy rodzaj miodu ma swoje unikalne właściwości i wartości odżywcze. Warto jest jednak pamiętać, aby wybierać miód, który nie tylko najbardziej nam smakuje, ale także ten pochodzący ze sprawdzonego źródła. Miód działa przeciwbakteryjnie, ale warto też docenić jego działanie antyseptyczne i inne właściwości zdrowotne. Chcąc wskazać, który miód jest najzdrowszy, warto poznać jego rodzaje. Najprościej jest podzielić na:

  • miód kwiatowy – o słodkim delikatnym aromacie, jego główną zaletą jest bogactwo składników odżywczych takich jak witaminy, minerały i antyoksydanty;
  • miód spadziowy – ciemniejszy i bardziej intensywny w smaku, ceniony za bogactwo minerałów takich jak potas, wapń, żelazo czy magnez; miody spadziowe mają też wyższą niż inne miody zawartość choliny wpływającej na sprawne działanie wątroby.

Miód akacjowy

Miody możemy podzielić także ze względu na pochodzenie z konkretnych roślin. Na rynku najczęściej możemy kupić następujące rodzaje miodów pszczelich:

  • miód wrzosowy,
  • miód gryczany,
  • miód lipowy,
  • miód akacjowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód faceliowy,
  • miód mniszkowy,
  • miód nawłociowy,
  • inne miody wielokwiatowe.

Każdy z wymienionych rodzajów miodów posiada unikalne składniki odżywcze, a także charakteryzuje się nieco innym smakiem bądź kolorem.

Jak wykorzystać zalety miodu?

Słodki smak miodu sprawia, że nie będzie problemu z podaniem go nawet dzieciom. Różne rodzaje miodów różnią się między sobą zawartością składników odżywczych i mineralnych, jednak tak naprawdę wszystkie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co sprawia, że miód nie tylko wspiera odporność organizmu, ale także sprawdza się świetnie w leczeniu przeziębienia i grypy. Miód lipowy działa przeciwzapalnie, napotnie i przeciwkaszlowo, rozgrzewa i pomaga złagodzić katar gorączkę czy ból gardła. Podobnym działaniem mogą wykazać się miód akacjowy oraz malinowy.

Skład miodu sprawia, że jest on bardzo dobrym źródłem enzymów pomagających w trawieniu pokarmu, działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu pomaga łagodzić infekcje przewodu pokarmowego. Na przykład miód z kwiatów czarnego bzu nie tylko wspomaga przemianę materii, ale także redukuje szkodliwy wpływ toksyn na organizm. Poza tym miód leczy objawy alergiczne, pomagając w ten sposób w leczeniu infekcji skórnych. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomagając układ krwionośny – zwłaszcza miód gryczany. Warto włączać do swojej diety naturalne produkty, więc doceń miód pszczeli, pokochaj jego smak, dodając go do gorącej herbaty, deserów itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.