Loading...
Jedzenie

Rodzaje i właściwości poszczególnych miodów

Kilka słoików z miodem stoi na drewnianym stole

Ze względu na swoje prozdrowotne i lecznicze właściwości miód znalazł szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się go przede wszystkim w kosmetyce, medycynie, przemyśle spożywczym. Warto wiedzieć, że wyróżnia się wiele rodzajów miodów, o odmiennym zabarwieniu, innej zawartości poszczególnych związków aktywnych. Oczywiście każda odmiana zasługuje na uwagę, wykazuje zróżnicowane działanie i pomaga na rozmaite dolegliwości zdrowotne.

Miód spadziowy i rzepakowy

Jakie są właściwości miodu spadziowego i rzepakowego? Bardzo wartościowym produktem pszczelim jest miód spadziowy, który pszczoły wytwarzają z wydzielin mszyc. Wyróżnia się dużą zawartością związków mineralnych, większą niż w przypadku dobrze znanych miodów nektarowych. Miód spadziowy ma silne działanie antybiotyczne i antybakteryjne, działa też antyseptycznie i przeciwzapalnie. Można również liczyć na właściwości wykrztuśne, co ma szczególne znaczenie przy schorzeniach dotyczących dróg oddechowych. Po miód spadziowy warto sięgnąć w przypadku problemów zdrowotnych ze strony przewodu pokarmowego, sercowego, krążeniowego i nerwowego.

Bardzo znany w Polsce jest miód rzepakowy, który można poznać po zabarwieniu białym lub szaro-kremowym. Przybiera on taki kolor po skrystalizowaniu, co przebiega bardzo szybko. Warto sięgać po miód rzepakowy ze względu na to, że obniża on ciśnienie tętnicze krwi, dostarcza sporych ilości potasu, przyspiesza gojenie ran, przeciwdziała pęcherzom pooparzeniowym. Miód rzepakowy jest polecany przy chorobach wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, układu krążenia. Świetnie sprawdza się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, to samo można powiedzieć o dusznicy, miażdżycy i przeziębieniu.

Jakie działanie ma miód lipowy, akacjowy i gryczany?

Miód lipowy jest ceniony za swoje działanie antyseptyczne, przeciwskurczowe, uspokajające. Świetnie sprawdza się wieczorem, bo ułatwia zasypianie ze względu na właściwości lekko nasenne. Poleca się po niego sięgać przy różnych infekcjach układu oddechowego, bo działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Będzie wobec tego pomocny przy grypie, przeziębieniu, anginie, zapaleniu zatok. Stosuje się go również przy nerwicach, problemach z układem moczowym. Z kolei miód akacjowy będzie dobrym wyborem przy bezsenności, chorobach nerek, w stanach zapalnych organizmu, wzmożonej aktywności fizycznej i umysłowej. Wykazuje działanie bakteriobójcze i odkażające.

Na szczególną uwagę zasługuje również miód gryczany, który wzmacnia organizm i wspomaga oczyszczanie go z nagromadzonych toksyn. Warto go spożywać w przypadku ran, bo przyspiesza proces ich gojenia oraz przy kontuzjach i złamaniach. Jeśli komuś zależy na poprawieniu pamięci, to także powinien zainteresować się miodem gryczanym. Wzmacnia naczynia krwionośne, co stanowi kolejną zaletę. Przy wyczerpaniu nerwowym sprawdza się idealnie.

Co warto wiedzieć o miodzie wrzosowym, manuka, wielokwiatowym?

Miód wrzosowy jest niezwykle wartościowy pomimo swojego lekko gorzkiego i cierpkiego smaku. Spożywanie go przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu, stymuluje on układ immunologiczny. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne. Świetnie sprawdza się w przypadku zmian skórnych, czyli przykładowo w leczeniu trądziku. Można liczyć na poprawienie trawienia, lepsze przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmie. Ogromną zaletą miodu wrzosowego będzie także wspieranie flory bakteryjnej, jej regeneracji. Po miód wrzosowy sięga się także w przypadku rozmaitych schorzeń układu oddechowego.

Kolejnym godnym polecenia produktem pszczelim jest miód manuka, bogaty w związki biologicznie czynne. Ma silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Stymuluje układ odpornościowy, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Można go śmiało polecić osobom, które zmagają się z różnymi zmianami skórnymi, niestrawnością, zgagą, refluksem, gronkowcem, zaparciami. Jest także miód wielokwiatowy, pomocny przede wszystkim przy niedokrwistości, schorzeniach serca, zmęczeniu, zapaleniu gardła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.