Loading...
Napoje

Yerba mate – fascynujący napar z Ameryki Południowej

Yerba mate

Trudno Ci wyobrazić sobie dzień bez kawy wypitej tuż po przebudzeniu? Najlepiej takiej z dodatkiem mleka i osłodzonej trzema łyżeczkami cukru. Czujesz się po niej rozbudzony, ale trwa to tylko przez chwilę. Na dodatek zdajesz sobie sprawę z tego, że taki napar to spora dawka kalorii, co wywołuje u Ciebie poczucie winy. Doskonale wiemy, co czujesz. A co, jeśli powiemy Ci, że istnieje alternatywa? Na dodatek w 100% zdrowa i naturalna. Nie wierzysz? Pora dowiedzieć się, co to jest yerba mate!

Yerba mate? Co to takiego?

Yerba mate to tradycyjny napój z Ameryki Południowej. Przyrządza się go z wysuszonych i  zmielonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego (łac. Ilex paraguariensis), czyli rośliny, która należy do rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae). Ostrokrzewy znane i spotykane są właściwie na całym świecie, ale ten konkretny gatunek występuje wyłącznie na pograniczu czterech południowoamerykańskich państw: Paragwaju, Argentyny, Brazylii i Urugwaju. Pod względem smaku yerba mate przypomina herbatę, choć przyrządza i pije się ją w nieco inny sposób. Pod względem działania zaś porównywana jest do kawy – to zasługa kofeiny, w którą bogaty jest napar.

Właściwości ostrokrzewu, z którego powstaje yerba mate, setki lat temu odkryli rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej – Indianie z plemienia Guarani. Legenda mówi, że roślina była darem od bogiń, które w ten sposób wyraziły wdzięczność za uratowanie życia. Boginie księżyca i chmury zeszły na ziemię pod postacią małych dziewczynek i podczas przechadzki przez tropikalny las zostały zaatakowane przez jaguara. Uratował je młody Indianin, który zabił zwierzę, strzelając do niego z łuku. W podzięce za bohaterski czyn młodzieńca boginie posadziły w ziemi magiczne nasiona – wyrosła z nich roślina o niezwykłych właściwościach. Po spożyciu surowych liści z krzewu Indianie zauważyli, że mają więcej energii, nie czują zmęczenia ani głodu. Z wysuszonych liści zaczęli sporządzać napar, który pili podczas rytuałów, przed polowaniami. Przy ognisku zbierało się całe plemię i pili yerba mate z jednego naczynka, przekazując je sobie z rąk do rąk. Picie naparu stało się ważną częścią ich codziennego życia i do dziś jest integralnym elementem kultury i tradycji mieszkańców Ameryki Południowej.

Jakie właściwości ma yerba mate?

Jak wspomnieliśmy, yerba mate jest bogata w kofeinę. Zawiera także teobrominę, teofilinę, cały wachlarz witamin (z grupy B, A, C oraz E) i minerałów (m.in. cynk, potas, fosfor, wapń, krzem i magnez), a także cenne dla organizmu antyoksydanty. Ogromne bogactwo dobroczynnych składników sprawia, że yerba mate wykazuje wiele cennych właściwości. Przede wszystkim, za sprawą kofeiny, działa pobudzająco. W odróżnieniu jednak od popularnej na całym świecie kawy, działanie yerby jest dłuższe, nie tak gwałtowne, bardziej harmonijne i stonowane, a gdy przestaje działać – nie jest odczuwalny nieprzyjemny „kofeinowy zjazd”. Oprócz pobudzającego działania yerba mate wykazuje wiele innych właściwości, m.in.:

  • poprawia koncentrację i wydajność umysłową,
  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie,
  • wspomaga trawienie,
  • może obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wpłynąć na poprawę gospodarki cukrowej w organizmie,
  • może wspomóc proces odchudzania.

 Jak przygotować napar z yerba mate?

Pod wieloma względami yerba mate przypomina herbatę, ale w gruncie rzeczy jest to zupełnie inny rodzaj naparu. Inaczej wygląda także jej przygotowanie. Do picia yerba mate potrzebne są specjalne akcesoria: matero – profilowane naczynko wykonane z ceramiki, drewna lub naturalnej tykwy oraz bombilla – rurka zakończona filtrem, wykonana zazwyczaj z metalu (np. stali nierdzewnej, alpaki lub srebra).

Przygotowanie yerba mate jest bardzo proste:

  1. Do matero nasypujemy yerba mate – w około 1/4-2/3 objętości naczynka.
  2. Wkładamy bombillę, filtrem do dołu.
  3. Zalewamy yerba mate gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Optymalna temperatura parzenia to około 70-80°C.
  4. Parzymy przez kilka minut, a następnie pijemy napar przez bombillę.

Zamiast kawy wybierz yerba mate!

Kawa to najpopularniejszy pobudzający napój na świecie. Mieszkańcy Brazylii, Argentyny, Paragwaju i Urugwaju postawili jednak na bardziej naturalną alternatywę – yerba mate. Choć yerbie daleko do popularności kawy, w ciągu ostatnich kilkunastu lat ziołowy napar z ostrokrzewu staje się coraz bardziej rozpoznawalny na całym świecie. Za sprawą sklepów internetowych można z łatwością zakupić różne rodzaje i gatunki yerba mate wprost z Ameryki Południowej. Jednym z przykładów jest sklep PoYerbani.pl, który nie tylko wyposaży Cię we wszystkie niezbędne akcesoria. Na sklepowym blogu znajdziesz także wiele informacji i ciekawostek ze świata yerba mate.

Jeśli szukasz nowego, naturalnego i smacznego napoju, to yerba mate jest świetną opcją. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.