Loading...
Jedzenie

Napar z majeranku – właściwości zdrowotne, zastosowanie

Świeże liście majeranku

Majeranek to doskonale znana przyprawa, często stosowana w kuchni polskiej. Suszony majeranek znajduje zastosowanie przede wszystkim w ciężkostrawnych potrawach. Okazuje się, że oprócz walorów smakowych i intensywnego aromatu, majeranek ma też właściwości lecznicze. Może być stosowany jako naturalny lek na kaszel i katar. Znany jest także jako sprzymierzeniec w walce z dodatkowymi kilogramami. Jakie jeszcze są właściwości majeranku? W jakiej formie można go stosować?

Majeranek, czyli lebiodka

Majeranek to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie hodowany jest na całym świecie. Rosnący dziko majeranek można jeszcze spotkać na Cyprze i w Turcji. Ta roślina znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie stosowana ją jako afrodyzjak.

W średniowieczu z majeranku robiono wieńce, którymi przyozdabiano stroje gości. Wierzono, że przyniosą one państwu młodym szczęście. Nieco później z majeranku zaczęto wytwarzać wodę toaletową. Esencję z tej rośliny używano także w domu, np. do mycia podłóg. Traktowano go jak domowy dezodorant. Ciekawostką jest, że majeranek używano do produkcji piwa, dopiero z czasem zastąpił go chmiel.

Uprawa majeranku

Majeranek jest obecnie uprawiany na całym świecie w krajach o ciepłym i umiarkowanym klimacie. Występuje jako roślina roczna, dwuletnia lub trwała. Majeranek nie jest mrozoodporny, z tego względu w Polsce najczęściej występuje odmiana jednoroczna. Zwykle osiąga ok. 40 cm wysokości. W krajach macierzystych potrafi rozrosnąć się nawet do metrowego krzaczka. Majeranek pokryty jest przez drobne włoski, które nadają mu lekko szarawe zabarwienie. W okresie letnim roślina może zakwitnąć. Kwiaty majeranku są niewielkie, w kolorze białym i jasnoróżowym. Rosną w kępkach na szczytach łodyg.

Majeranek z powodzeniem można uprawiać w warunkach domowych. Roślina potrzebuje dobrze nasłonecznionego stanowiska i regularnego podlewania. W sklepach ogrodniczych można kupić gotowe sadzonki lub nasiona. Majeranek najlepiej wysiewać w połowie kwietnia. Jeśli chcesz zasadzić majeranek w ogrodzie, pamiętaj, że jest to roślina bardzo wrażliwa na mróz. Bezpieczniej jest więc poczekać do 15 maja i dopiero wówczas umieścić ją w glebie. Majeranek dobrze rośnie w glebie lekkiej i żyznej. Warto ją odpowiednio spulchnić i zadbać o przepuszczalność. Zdrowy wzrost rośliny zapewni wapń. Wybierając odpowiednią ziemię, sprawdź zawartość tego pierwiastka.

Uprawa majeranku
https://pixabay.com

Pielęgnacjaa i zbiór majeranku

Jeśli uprawiasz majeranek w domu na parapecie, możesz w każdej chwili sięgnąć po świeże listki. Majeranek hodowany w ogrodzie zbiera się z kolei dwa razy. Pierwszy zbiór należy przeprowadzić, gdy na roślinie pojawią się pąki kwiatowe. Najczęściej następuje to na przełomie czerwca i lipca. Nie czekaj aż kwiaty się rozwiną! Majeranek jest w tym momencie najbardziej aromatyczny.

Jeśli chcesz przeprowadzić drugi zbiór, musisz odpowiednio zadbać o roślinkę. Niezbędne jest przycięcie pędów tuż po pierwszym zbiorze. Gałązki ścinaj ok. 10 cm nad ziemią. Ścięcie ich niżej może spowodować drewnienie młodych przyrostów, a w konsekwencji zamieranie majeranku. Drugi zbiór możesz przeprowadzić, kiedy wyrosną nowe pędy i pojawią się pąki. Majeranek najlepiej suszyć w formie całych pędów. Zapewnij im zacienione i przewiewne pomieszczenie. Gdy majeranek będzie już suchy, oberwij liście i pąki kwiatostanowe. Zamknięte w szczelnym pojemniku ziele możesz przechowywać nawet przez rok.

Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek jest aromatyczną przyprawą stosowaną do wielu potraw. Niewielu jednak wie, że majeranek ma właściwości prozdrowotne. Może być stosowany jako naturalny lek. To popularne ziele jest bogate w witaminy i składniki mineralne. W jego składzie znajdziesz witaminę A, C, E i K. Majeranek zawiera również witaminy z grupy B – tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i B6.

Witamina A ma dobroczynny wpływ na wzrok i wzmacnia błony śluzowe. Witamina C jest powszechnie znana jako najsilniejszy przeciwutleniacz. Wspiera układ odpornościowy i przyspiesza gojenie ran. Pozytywnie oddziałuje na zęby i dziąsła. Witamina E to przede wszystkim mocne wsparcie dla układu krążenia, podobnie jak witamina K. Witaminy z grupy B są niezwykle istotne dla układu nerwowego, ale także dla pięknej skóry. Kwas foliowy to niezastąpione wsparcie dla kobiet w okresie ciąży.

Oprócz witamin majeranek zawiera takie minerały jak: wapń, cynk, magnez, żelazo, potas, fosfor i sód. Wapń jest odpowiedzialny za zdrowe zęby i kości. Cynk jest za to ważny dla włosów, skóry i paznokci. Magnez to pierwiastek życia. Zapobiega wielu poważnym schorzeniom jak cukrzyca typu 2 czy depresja. Niedobory żelaza często prowadzą do anemii, która wiąże się z ogólnym osłabieniem. Potas i sód odgrywają ważną rolę w przekazywaniu impulsów elektrycznych przez nasze komórki. Z kolei fosfor stanowi składnik budulcowy tkanek miękkich i błon komórkowych. Zawarte w majeranku witaminy i minerały wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Właściwości lecznicze majeranku pozwolą zapobiec wielu chorobom!

Napar z majeranku

Przygotowany w domu napar z majeranku może być stosowany na wiele dolegliwości. Jest skuteczny w walce z przeziębieniem, ale działa również na ciążowe mdłości. Majeranek wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Warto go stosować podczas przeziębienia. Zadziała rozgrzewająco i przyspieszy proces leczenia. W przypadku męczącego mokrego kaszlu ułatwi jego odkrztuszanie. Majeranek rozrzedza bowiem zalegającą wydzielinę. Może okazać się pomocny również w przypadku zapalenia oskrzeli.

Dobroczynny napar przygotujesz, zalewając łyżeczkę majeranku szklanką gorącej wody. Pozostaw go pod przykryciem na ok. 15 minut. Po zaparzeniu się ziela możesz je odcedzić. Lecznicze działanie i zastosowanie majeranku wzmocni miód. Do przygotowanego naparu dodaj łyżeczkę miodu. Możesz go pić nawet 2-3 razy dziennie. Herbata z majeranku będzie stanowić także doskonałe wsparcie podczas walki z zapaleniem zatok. Udrożni drogi oddechowe, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się uciążliwego uczucia zatkania i bólu głowy.

Napar z majeranku warto pić profilaktycznie w okresie ciąży. Domową mieszankę można pić 2-3 razy dziennie. Herbatę z majeranku przygotujesz, zalewając 1 lub 2 łyżeczki zioła szklanką wody.

Majeranek na katar

Majeranek ma właściwości łagodzenia stanów zapalnych i wzmacniania ścianek naczyń krwionośnych. W formie maści doskonale sprawdzi się podczas kataru. Pamiętaj, żeby stosować ją dookoła dziurek, a nie bezpośrednio w nosie. Może ona bowiem zahamować naturalne mechanizmy usuwania wydzieliny.

Maść majerankowa jest dobrze znanym domowym sposobem na katar. Kiedyś przygotowywano ją na bazie tłuszczu wołowego. Obecnie możesz ją kupić w każdej aptece. Maść majerankową możesz również przygotować samodzielnie w domu. Jako baza świetnie się nada maść ochronna z witaminą A. Niektórzy polecają także użyć masła. Wystarczy, że wymieszasz taką samą ilość wybranej bazy i suszonego majeranku. Po około 2 godzinach maść będzie gotowa do użycia.

Inhalacja

Innym sposobem walki z katarem jest inhalacja. Wsyp 2 łyżki suszonego majeranku do miski i zalej 0,5 litra gorącej wody. Zamieszaj i odczekaj kilka minut. Następnie pochyl się 30-40 cm nad miską i szczelnie nakryj głowę ręcznikiem. Zapobiegnie to ucieczce pary na boki. Majeranek ma właściwości obkurczające i zmniejszające stan zapalny błony śluzowej nosa. Inhalacja z majeranku to naturalny lek na katar i zapalenie zatok.

Herbata z majeranku — skuteczny lek na wszystko?

Majeranek stanowi świetne wsparcie w walce z przeziębieniem, z uwagi na rozgrzewające i przeciwzapalne właściwości. Działa także przeciwbólowo i przeciwwirusowo. Jego lecznicze właściwości i szerokie zastosowanie sprawia, że staje się uniwersalnym domowym lekiem. To niepozorne zioło możesz wykorzystać również w walce z innymi dolegliwościami. Majeranek doskonale radzi sobie z problemami takimi problemami, jak ból żołądka czy trądzik.

Majeranek na trawienie

Majeranek ma działanie żółciopędne i pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Wpływa też rozkurczowo na mięśnie gładkie. Może być stosowany na problemy z trawieniem i bóle brzucha. Dzięki wiatropędnemu działaniu łagodzi wzdęcia. Majeranek można stosować pomocniczo w leczeniu zgagi. Niektóre badania wykazują pozytywny wpływ tego ziela na leczenie wrzodów. Sprawdzi się również jako naturalny środek hamujący biegunki.

Przygotowany majeranek w misce do zrobienia naparu
https://pixabay.com

Odchudzanie z majerankiem

Majeranek ma właściwości przyspieszające metabolizm. Dzięki temu stał się popularną przyprawą w wielu dietach. Dodatkowo napar z majeranku może być sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. W połączeniu z działaniem zapobiegającym wzdęciom pozwoli cieszyć się płaskim brzuchem.

Gładka cera a majeranek

Czy majeranek może stać się kluczem do pięknej cery? Jak najbardziej! Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne docenia się także w branży beauty. Majeranek wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz trądziku. Często można go znaleźć jako składnik kosmetyków. Majeranek można stosować w przypadku trudno gojących się ran. Jeśli borykasz się otwartym zranieniem, spróbuj kuracji z ziołami. Majeranek przyspiesza ziarninowanie i bliznowacenie rany. Stosowany od zewnątrz może okazać się skutecznym środkiem leczącym niegojące się rany.

Majeranek w kuchni

Majeranek jest szczególnie popularny w kuchni śródziemnomorskiej, polskiej i francuskiej. Najczęściej spotykamy się z jego obecnością w tłustych daniach. Dominuje w takich zupach jak żurek, barszcz czy grochówka. Majeranek ma właściwości wspomagające trawienie i łagodzi ciężkie potrawy. Wielu kucharzy z powodzeniem stosuje majeranek w pasztetach i pieczonych mięsach. Potocznie nazywa się go „kiełbasianym ziołem”. Niektórzy dodają go także do smalcu, ponieważ zapobiega jego jełczeniu. Majeranek jest składnikiem dobrze znanych ziół prowansalskich. W kuchni śródziemnomorskiej majerankiem przyprawia się owoce morza i ryby. Świetnie komponuje się z pomidorami i sosami na bazie pomidorów. Stąd jego szczególna popularność we Włoszech.

Przeciwskazania i skutki uboczne

Majeranek jest stosunkowo bezpiecznym ziołem, ale warto zachować umiar. Szkodliwe może się okazać długotrwałe spożywanie majeranku w nadmiernych ilościach. Zbyt duże dawki tego zioła mogą działać oszałamiająco na układ nerwowy. Przedawkowanie majeranku objawia się bólami głowy i stanami depresyjnymi. Ostrożność w przyjmowaniu naparu z majeranku powinni zachować chorzy na zakrzepicę i obniżone ciśnienie krwi. Stosując maść majerankową należy unikać opalania. Wystawianie skóry na promienie słoneczne może doprowadzić do podrażnień, poparzeń i przebarwień. Nie należy także pić naparu z majeranku czy stosować maści w przypadku uczulenia.

Majeranek a ciąża

Herbata z majeranku stanowi profilaktykę ciążowych mdłości. Majeranek ma również właściwości uspokajające. Napar można pić 2-3 razy dziennie. Jednak należy zachować ostrożność. Umiarkowane przyjmowanie naparu nie powinno wiązać się z żadnymi skutkami ubocznymi. Warto jednak pamiętać, że majeranek nie jest lekiem. Jakiekolwiek niepokojące objawy należy konsultować z lekarzem.

Nie powinno się podawać dużych ilości majeranku dzieciom poniżej 5 roku życia. Natomiast maści majerankowej nie stosuje się u dzieci, które nie skończyły roku.

Kobieta w ciąży pije napar z majeranku
https://www.pexels.com

Czy warto pić napar z majeranku?

Majeranek jest bardzo popularny w medycynie naturalnej. Jego lecznicze działanie i zastosowanie zdobywa coraz większe uznanie. Prozdrowotne właściwości majeranku sprawiają, że jest uniwersalny i stosowany w wielu dolegliwościach.

Może być stosowany zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. W sezonie częstych przeziębień, zwłaszcza w okresie jesieni i zimy, warto dodatkowo wspomóc się naturalnymi metodami. Z korzyścią wpłynie to na cały organizm. Już podczas pierwszych objawów warto rozgrzać się herbatą z majeranku z dodatkiem miodu. Właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne to zaleta tego niepozornego zioła. W przypadku choroby majeranek pomocniczo złagodzi kaszel i katar. Wspomoże także układ trawienny. Właściwości majeranku czynią z niego sprzymierzeńca w walce z dodatkowymi kilogramami. Osoby, które chcą ograniczyć sól, mogą go stosować jako jej zamiennik. Majeranek podbija też serca osób z problemami skórnymi.

Majeranek jest powszechnie stosowany w kuchni, ale warto pamiętać o jego dobroczynnym działaniu na cały organizm. Domowy napar może stać się regularnym wspomagaczem dobrego zdrowia. Dostępność i prostota przygotowania to jego kolejne plusy. Bez wątpienia warto uprawiać majeranek na domowym parapecie i wykorzystywać jako przyprawę i naturalny lek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.