Loading...
Dom i rodzina

Zalety kawy ziarnistej

Ziarna kawy stoja zapakowane w workach

Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Kawa dodaje nam energii, usuwa zmęczenie, pobudza, poprawia nastrój i samopoczucie. Na rynku mamy spory wybór kaw, ale największą kwintesencją bogactwa smaku i aromatu jest kawa ziarnista.

Ma naturalny smak i aromat

Ogromną zaletą kawy ziarnistej jest charakterystyczny aromat. Mimo że kawa ziarnista znajdująca się w ofercie sklepu bee.pl jest droższa od innych rodzajów kawy i trudniejsza w przygotowaniu, dla wielu kawoszy jest to kawa bezkonkurencyjna. To kawa całkowicie naturalna. Aby w pełni cieszyć się smakiem i zapachem kawy ziarnistej, najlepiej zaopatrzyć się w ciśnieniowy ekspres do kawy. 

Filiżanka świeżo zapalonej kawy ziarnistej szybko poprawi nasze samopoczucie, pobudzi wszystkie zmysły. Pełny, głęboki aromat i niepowtarzalny smak zyskamy też, gdy zmielimy kawę tuż przed zaparzeniem. Tym sposobem smak i zapach kawy nie zdąży się nigdzie ulotnić i trafi wprost na filiżanki.

Jest zdrowsza od kawy mielonej

Świeżo przygotowana kawa ziarnista jest o wiele zdrowsza od kawy mielonej. Zmielona kawa ziarnista traci większość swoich naturalnych aromatów kilka godzin po zmieleniu. Dlatego najlepiej zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem i spożyciem. Ziarna kawy też są najlepsze do trzech miesięcy od ich wypalenia. 

Silnie pobudza i doskonale wpływa na koncentrację

Kawa ziarnista posiada mocniejsze właściwości pobudzające niż inne rodzaje kawy. Bardzo korzystnie wpływa na koncentrację, poprawia pamięć. Posiada też więcej właściwości odżywczych. To idealna kawa przed wyjściem do pracy, podczas przygotowań do egzaminów, po nieprzespanej nocy.

W ziarnach kawy zawarte są polifenole – bardzo silne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się organizmu. Polifenole zapobiegają miażdżycy i zawałom serca. Napar z kawy ziarnistej pomaga pozbyć się silnego bólu głowy, chroni organizm przed nowotworami oraz przed chorobą Parkinsona i Alzheimera.

Kawa mielona

Kawa mielona jest tańsza od kawy ziarnistej. Dzieje się tak ze względu na obniżenie jakości kawy podczas procesów zachodzących w trakcie mielenia. Choć pakowanie kawy jest wykonywane z dużą starannością i dokładnością, to podczas pakowania uwalnia się znaczna część jej aromatu. Opakowania zajmują niewiele miejsca, łatwo jest je przetransportować, dlatego koszty są niższe. Kawy renomowanych firm mimo procesowi mielenia nadal zachowują wysoką jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.