ChorobyNowinki ze świata zdrowiaUroda

ZIELONA HERBATA – DLACZEGO WARTO JĄ PIĆ?

Zielona herbata w dzbanku

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. W niektórych krajach, głównie Azjatyckich jest głównym, a nawet ważniejszym niż woda mineralna, źródłem płynów. Choć najpowszechniej spożywana jest herbata czarna, to największe prozdrowotne działanie przypisuje się herbacie zielonej.

Właściwości zielonej herbaty

Głównym, prozdrowotnym składnikiem zielonej herbaty są polifenole – choć występują we wszystkich rodzajach herbat, to właśnie zielona charakteryzuje się ich największą zawartością. Polifenole to bardzo duża i zróżnicowana grupa substancji obecnych w roślinach – owocach, warzywach, przyprawach, liściach herbat. Wszystkie polifenole pełnią niezwykle istotną rolę dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Liczne badania naukowe potwierdzają ich działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz hipotensyjne. Co więcej, mogą opóźniać procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływać na funkcje poznawcze (pamięć, koncentracja, zdolność do nauki) i zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Parkinsona, czy Alzheimera.

Ich wysoka podaż z dietą wspomaga także układ immunologiczny oraz leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych. Polifenole wykazują wysoką zdolność do hamowania procesu zapalnego i zmniejszania mediatorów zapalenia, porównywalną do działania leków przeciwzapalnych tj. ibufrofen, naproksen, czy aspiryna. Dlatego są niezbędnym elementem profilaktyki i leczenia chorób, u podłoża których leży przewlekły stan zapalny m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, endometriozy, miażdżycy, cukrzycy, czy niektórych nowotworów.

Czy warto regularnie pić zieloną herbatę?

Zaparzanie zielonej herbaty o cennych właściwościach
Źródło: Pexels.com

Głównym rodzajem polifenoli obecnych w zielonej herbacie są katechiny, a w szczególności galusan epigalokatechiny (EGCG) – jedna filiżanka zawiera ok. 200 mg EGCG. Wypijanie już 2-3 filiżanek zielonej herbaty dziennie wykazuje korzystny wpływ na zdrowie i może zapobiegać rozwojowi wielu chorób. Badania potwierdzają, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko nowotworów m.in. płuc, piersi, jelita grubego, a także wspomagać proces ich leczenia, w wyniku synergistycznego działania z chemioterapeutykami. Zmniejsza także ryzyko zaburzeń sercowo naczyniowych, w tym niewydolności serca oraz chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Parkinsona.

Mimo znacznych korzyści wynikających z regularnego picia zielonej herbaty, należy pamiętać, iż zawiera także taniny, które mogą utrudniać wchłanianie wielu składników pokarmowych, w tym wapnia, żelaza, czy magnezu. Dlatego zaleca się wypijanie zielonej herbaty pół godziny przed planowanym posiłkiem lub ok. 2-3 godzin po jego zakończeniu.

Artykuł napisała:
Aleksandra Dziura,
Dietetyk,
kontakt@nutri-aid.pl,
www.nutri-aid.pl,
FB NutriAid – dietetyk Aleksandra Dziura

PIŚMIENNICTWO:

  • Zhou Y., Zheng J., Li Y.: Natural Polyphenols for Prevention and Treatment of cancer, Nutrients, 2016, 8(8):515,
  • Sharma P., Alkeswani A., McClees S.: Tea Polyphenols for the Prevention of UVB-induced Skin Cancer, Photodermatol Photoimmunol Photmed, 2019, 34(1), 50-59,
  • Miyata Y., Shida Y., Hakariya T. i wsp.: Anti-Cancer Effects of Green Tea Polyphenols Against Prostate Cancer, Molecules, 2019, 24(1): 193,
  • Sharma A., Kaur M., Katnoria J. i wsp.: Polyphenols in Food: Cancer Prevention and Apoptosis Induction, Curr Med Chem, 2018, 25(36): 4740-4757.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.