Loading...
Dom i rodzinaJedzenieUroda

Aronia – właściwości zdrowotne i kalorie. Jakie wartości odżywcze ma sok z aronii?

Kwiat aronii

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa są niezbędnym elementem diety człowieka, a im więcej znajdzie się ich w jadłospisie, tym lepiej. Każde z nich ma bowiem szeroki wachlarz zastosowań i właściwości leczniczych oraz posiada gamę witamin, dzięki którym organizm prawidłowo funkcjonuje.

Cudowne właściwości aronii

Jednym z najlepszych pod względem właściwości prozdrowotnych jest aronia. Ten, podobny do jagody, owoc jest zbawieniem dla cukrzyków, ale świetnie sprawdza się również w przypadku przeziębień czy zapobiegawczo w wielu chorobach. W jakich przypadkach najlepiej wykorzystać aronię, jakie ma właściwości i jak zrobić sok z aronii? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tej magicznej roślinie!

Aronia – właściwości, czyli bomba witaminowa

Wiele osób z pewnością słyszało o dobrodziejstwach, jakie niesie za sobą dodanie owoców aronii do swojej diety, ale wciąż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele witamin potrafią one dostarczyć ludzkiemu organizmowi. Aronii właściwości są niesamowite!

W rzeczywistości tych właściwości aronia posiada niesamowitą ilość i jest swego rodzaju skarbnicą, a jej witaminowe bogactwo jest niezwykle imponujące. Taki skład jej owoców sprawia, że tak naprawdę odpowiednia dawka aronii w codziennej diecie jest w stanie uzupełnić braki każdej witaminy. Aronia wartości odżywcze ma o wiele bogatsze, niż kilka innych owoców czy warzyw w połączeniu ze sobą.

Aronia właściwości

Właściwości aronia ma wspaniałe. Ta roślina zawiera w sobie bowiem:

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6),
  • witaminę C,
  • witaminy P oraz PP,
  • witaminy A oraz E,
  • magnez,
  • cynk,
  • fosfor,
  • wapń.

Aronii wartości odżywczych nie brakuje, ale to nie wszystko, co może nam zaoferować ten owoc. Wśród tych najważniejszych składników odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie brakuje także antocyjanów, garbników czy niezwykle istotnych polifenoli. 

Aronia właściwości zdrowotne, czyli niezbędnik w diecie

Aronia nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych owoców w ostatnich latach. Osoby, które chcą prowadzić zdrowszy tryb życia i szukają najlepszych produktów, które tylko poprawią ich zdrowie, bez wahania decydują się na jej wybór. Dlaczego? Właściwości aronii jest wiele, a ten owoc wcale nie jest trudno dostępny w Polsce. Choć pierwotnie dotarła do nas z Ameryki Północnej, to obecnie Polska jest jednym z krajów, które uprawę krzewów aronii naprawdę sobie cenią. Nie jest to wymagająca roślina, dlatego bardzo wiele osób pielęgnuje ją w swoich gospodarstwach domowych.

Aronia – działanie

Aronia właściwości leczniczych ma naprawdę sporo, a ten szeroki wachlarz możliwości zachęca każdego, kto zapozna się z jej działaniem. Jaki wpływ na zdrowie człowieka mają owoce aronii?

  • chroni przed chorobami układu krwionośnego, więc może zapobiegać zawałom serca czy miażdżycy,
  • może zniwelować objawy nadciśnienia tętniczego i obniżać ciśnienie krwi przy regularnym stosowaniu,
  • dzięki wysokiej zawartości polifenoli chroni przed rozwojem nowotworów i pomaga odbudować organizm,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • reguluje przemianę materii.

Aronia właściwości lecznicze po raz drugi, czyli jeszcze więcej pozytywów

Fakt, że leczniczych właściwości aronia ma pod dostatkiem, nie podlega wątpliwości. Nie są to jednak wszystkie pozytywy, jakie niesie za sobą regularne spożywanie owoców tej niezwykłej rośliny. Aronia właściwości zdrowotnych ma o wiele więcej – potrafi wpływać na system nerwowy, uspokajając człowieka i chroniąc przed groźnymi dolegliwościami, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Odgrywa ważną rolę w prawidłowej pracy systemu trawiennego. Dzięki zawartości antocyjanów owoce aronii poprawiają także ostrość widzenia i łagodzą ryzyko wystąpienia jaskry czy zaćmy. Tego rodzaju zastosowanie idealnie sprawdzi się u osób starszych, u których te choroby wzroku występują najczęściej.

Aronia właściwości lecznicze – czy jeszcze jakieś posiada?

Ponadto, fakt, że spożywanie aronii wpływa korzystnie na kondycję wzroku, może być pomocny dla osób spędzających dużo czasu przy komputerze. Warto również zauważyć, że owoce aronii mogą zapobiegać cukrzycy – wszystko to może być spowodowane zmniejszaniem aktywności maltazy i sacharazy w śluzówce jelita cienkiego, a także stymulacją wychwytu glukozy czy zwiększeniem wydzielności insuliny. To naprawdę imponujący szereg właściwości aronii.

Aronia przeciwskazania – kto nie może stosować tych owoców?

Z pewnością dużym atutem aronii jest to, że posiada tak wiele zastosowań, a jej regularne spożywanie może pomóc w wielu schorzeniach i zapobiec licznym chorobom. Niemniej jednak, aronia nie jest niestety dla każdego. Są wyjątki, w których nie powinno się stosować świeżych owoców ani przetworów z ich dodatkiem.

Aronia – przeciwwskazania:

  • wrzody na żołądku,
  • zbyt niskie ciśnienie krwi,
  • stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
  • zaparcia,
  • żylaki,
  • problemy z krzepliwością krwi,
  • nadkwasota żołądka.
Aronia właściwości
Źródło: Pixabay.com

Sok z aronii – na co pomaga?

Choć aronia ma ogromny szereg zastosowań to nie każdy jest przekonany do jej codziennego spożywania. Wszystko przez to, że te owoce mają bardzo charakterystyczny cierpki smak, który może przeszkadzać niektórym osobom. Nie jest to jednak żadne ograniczenie, bowiem tak jak z każdego innego owocu, z aronii również można wyczarować pyszne przetwory – dżemy czy soki w żaden sposób nie stracą bogatych właściwości.

Sok z aronii właściwości

Sok z aronii – na co pomaga ten napój i czy rzeczywiście warto go stosować regularnie? W większości posiada takie same zastosowanie, jak zwykły owoc. Wspiera układ krwionośny i wspomaga serce, poprawia kondycję wzroku, buduje odporność... To kwestie lecznicze, które spełnia sok z aronii.

Sok z aronii właściwości lecznicze, o których warto jeszcze pamiętać

Pijąc sok z aronii, wzmacniamy również swoje włosy czy paznokcie. Warto też podkreślić, że sok z aronii jest bogaty w różnego rodzaju mikroelementy i makroelementy. Dzięki miedzi, żelazu, manganowi czy niacynie nasz organizm funkcjonuje znacznie lepiej, a i wygląd zewnętrzny jest w lepszej kondycji.

Jak zrobić sok z aronii, czyli przepis krok po kroku

Jak widać, właściwości soku z aronii jest naprawdę wiele, a i jego smak wydaje się być o wiele lepszy i bardziej znośny, niż naturalny owoc. Wykonanie takiego napoju również nie jest trudnym wyzwaniem i z pewnością każdy sobie z tym zadaniem poradzi. Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kucharskich. Jak zrobić sok z aronii?

Do przygotowania napoju można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców – należy jednak pamiętać, że mrożonki bardziej zniwelują cierpki smak soku. Aby osiągnąć maksimum właściwości soku z aronii, wystarczy przygotować 1 kg owoców i 0,5 litra wody. Owoce powinny gotować się przez 40 minut na małym ogniu, po czym zalecane jest pozostawienie go do ostygnięcia. Gdy sok będzie już chłodny, pozostaje jedynie odcedzić napój i dodać do niego cukru lub innego słodzika wedle uznania.

Źródło naukowe:

  • Kohlmünzer S.: Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1998.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.