Loading...
Jedzenie

Kalafior – kalorie, wartości odżywcze

Kalafior kalorie i wartości odżywcze

Kalafior pochodzi z rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuł czy jarmuż. Należy do grupy produktów spożywczych, które mają bardzo silne działanie antynowotworowe. Dobrze się składa, ponieważ jest jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków warzyw do obiadu. Dzieje się tak, nie tyle ze względu na jego właściwości, ale przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania z niego posiłku. Ponadto, kalafior ma wiele wartości odżywczych. Szacuje się, że kalafior w zależności od odmiany, ma około 24,9 kcal w 100 g. To bardzo mało, a pamiętajmy, że kalafior potrafi nam dać uczucie sytości na naprawdę wiele godzin.

Pochodzenie kalafiora

Właściwości odżywcze kalafiora doceniono bardzo wcześnie, bowiem już w 600 r. p.n.e. W tamtych latach był uprawiany w Azji Mniejszej. Następnie pojawił się we Włoszech. W XVI w. przybył do Francji i stamtąd już sprawnie przedostał się do pozostałych krajów europejskich, w tym również do Anglii. W wyniku tego Anglicy na początku XVII wieku rozprzestrzenili kalafiory w Ameryce Północnej. Właśnie tutaj są one obecnie uprawiane na szeroką skalę, podobnie jak i we Francji, Włoszech, Kanadzie, Indiach, Chinach oraz Meksyku. Mieszkańcy Polski smak kalafiora poznali dzięki królowej Bonie. Stało się to dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Ponadto, królowa Bona przywiozła do Polski też por i seler, brokuł, koper włoski, kalarepę, karczochy, młodą kapustę i szpinak. Wiemy to z zapisków historycznych.

Kalafior — wartości ożywcze i właściwości, czyli witaminy, którymi charakteryzuje się kalafior

Kalafior wartości odżywcze
Źródło: freepik.com

Pod tym względem kalafior to niezwykle bogate warzywo. Wartości odżywcze oraz właściwości, które posiada kalafior:

  • Witamina C — wspiera odporność, poprawia pracę układu krążenia, przyśpiesza gojenie się ran, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom ciśnienia krwi i cholesterolu.
  • Witamina K — wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, wpływa na prawidłowe utrzymanie gospodarki wapniowej, spowalnia rozwój chorób nowotworowych.
  • Wapń — dba o odpowiednią kondycję kości oraz mocne zęby, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
  • magnez — stabilizuje pracę układu nerwowego. Bierze udział w przemianie białek i węglowodanów. Ma działanie uspokajające, wpływa na poprawę zdolności zapamiętywania.
  • Fosfor – znajduje się w zębach i kościach, odpowiada, aby były mocne i zdrowe.
  • Potas — odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz  za przekazywanie impulsów elektrycznych między komórkami. Jest też niezbędny w cyklach, w których nasze komórki produkują energię.
  • Witamina B6 – bierze udział w wielu niezbędnych, dla życia człowieka procesach, na przykłąd
  • Kwas foliowy.

Ile kalorii ma kalafior?

W 450 g surowego kalafiora znajdziemy około 114 kalorii. Dodatkowo ma 8,5 grama białka, 1,2 gramy tłuszczu, 0,1 grama wapnia, 67 miligramy magnezu. Zawiera także 0,2 gramy fosforu, 1,3 grama potasu, 217 miligramów witaminy C, 70 mikrogramów witaminy K, 0,82 mikrogramy witaminy B6 oraz 26 mikrogramów kwasu foliowego.

Walka kalafiora z chorobami

Kalafior jest w stanie zapobiec rakowi prostaty oraz rakowi pęcherza. Z racji tego, że należy on do grupy pokarmów roślinnych, posiadających najsilniejszy potencjał antynowotworowy, postanowiono naukowo potwierdzić jego wpływ na poszczególne choroby. Tak więc zapobieganie rakowi prostaty i pęcherza zostało potwierdzone za pomocą badań naukowych.

Ponadto, regularne spożywanie kalafiora i brokułów, może skutecznie zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego przebiegu raka prostaty. Oznacza to, że oczywiście kalafior nie chroni nas w 100% przed zachorowaniem. Jednak jeśli dotknie nas ta choroba, to mamy duże szasne na jej łagodniejszy przebieg. Jest to więc świetna informacja dla fanów kalafiora i brokuła. Zawierają one wiele substancji, posiadających silne działanie przeciwnowotworowe.

Ponoć kalafior połączony z currylub kurkuminą da nam jeszcze więcej korzyści.

W jaki sposób kalafior może zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania raka pęcherza?

Jak wskazują naukowcy, jest to zasługa zawartych w roślinach przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów. Należy do nich m.in sulforafan. Neutralizują one wolne rodniki i dzięki temu mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g warzyw nieskrobiowych (w tym kalafiora) jest w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory gardła, krtani i jamy ustnej aż o 28%.

Kalafior może nas ochronić przed wrzodami. Dlatego zaleca się go w diecie przeznaczonej dla osób z tego typu problemami. Substancje zawarte w kalafiorze mają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori  (czyli bakterie, które mogą się przyczynić właśnie do rozwoju wrzodów). Ponadto, kalafior wartości odżywcze są w stanie ochronić nas także przed innymi schorzeniami układu pokarmowego. Takimi jak na przykład zapalenie przełyku, błony śluzowej żołądka, a nawet raka żołądka.

Kalafior wartości odżywcze zapobiegające zapaleniu stawów

Kalafior ma wpływ także na zapobieganie reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Odkrycie to pojawiło się dzięki naukowcom, którzy przez okres ponad 10 lat badali i obserwowali grupę starszych kobiet. Dzięki temu badaniu odkryli, że u pacjentek jedzących większe ilości warzyw właśnie z rodziny kapustowatych spadło ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów.

Kalafior to warzywo zalecane też w diecie osób zmagających się już z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zdecydowanie możemy wtedy złagodzić objawy i dłużej cieszyć się życiem bez bólu i w pełnej sprawności. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak dieta wpływa na cały nasz organizm i właśnie na nasze zdrowie. Mówi się, że dbanie o siebie powinno się zacząć od środka. Pamiętajmy, że nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zmian w naszym jadłospisie. Niejednokrotnie zdarza się tak, że zaledwie po 2-3 tygodniach od wprowadzenia zmian, jesteśmy w stanie poczuć się lepiej. Dieta wpływa też na nasze samopoczucie i ogólny stan fizyczny i psychiczny.

Kalafior wartości odżywcze a cukrzyca

Kalafior jest bardzo ważny dla osób, którym doskwiera cukrzyca. Jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 15. Kalafior kalorie ma niewielkie. Powoduje to, że osoby chore na cukrzycę mogą spożywać kalafior w nieograniczonych ilościach i nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na ich zdrowie. Kalafior jest też podstawą wszelkich diet odchudzających, które opierają się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Oczywiscie ważne też jest, w jaki sposób przyrządzamy kalafiora i co kładziemy na talerzu obok niego.

Z badań naukowych dowiadujemy się także, że sulforafan, który jest zawarty w kalafiorze i innych warzywach jest w stanie znacznie poprawić ciśnienie krwi i funkcjonowanie naszych nerek. Zawiera też w sobie bogactwo substancji odżywczych o działaniu przeciwzapalnym.  Pomagają one utrzymać stan zapalny pod kontrolą,

Wady kalafiora

Niestety, wszystko ma swoje wady i zalety. Również kalafior nie jest idealny. Dla wielu osób jest zbyt ciężkostrawny i powoduje gazy. Z uwagi na to, wiele osób unika go w określonych sytuacjach. Nikt nie chce czuć dyskomfortu. Ponadto, lepiej nie jeść go na kolację, ponieważ możemy sobie wtedy zafundować noc pełną pobudek z powodu nieprzyjemnych dolegliwości. Jest jednak kilka sposobów, aby złagodzić jego właściwości. Wystarczy, abyśmy go podali z czosnkiem, kminkiem, koperkiem lub imbirem. Są to przyprawy, które mają właściwości ułatwiające trawienie.

Kalafior nie jest dobrym warzywem w przypadku osób z chorobami tarczycy, ponieważ zaburza on wchłanianie jodu z pożywienia. Może to więc spowodować, że osoba z niedoczynnością tarczycy, jeszcze bardziej pogłębi swoje problemy. Nie ma się co martwić, ponieważ w niewielkiej ilości kalafior nie zrobi nikomu krzywdy. Okazjonalne spożycie małej ilości warzyw kapustnych nie będzie miało znaczenia, więc  nie powinny być one zbytnio szkodliwe dla zdrowia w przypadku osób zmagających się z chorobami tarczycy. Jeśli jednak ciebie takie choroby nie dotyczą, jedz kalafior śmiało. Właściwości zdrowotne kalafior ma większe niż wady!

Kalafior w kuchni. Jak ugotować kalafiora?

Kalafior kcal
Źródło: freepik.com

Obecnie kalafior jest używany w praktycznie każdej kuchni na świecie (w japońskiej, włoskiej, polskiej, francuskiej itd.) Najprostszym sposobem jego jedzenia jest spożywanie go na surowo, maczając w ulubionym sosie. Kalafiora można dodawać też do sałatek. Natomiast ugotowane różdżki kalafiora są składnikiem zup, zapiekanek i tart. Niewielu z nas wie, ale kalafior można także rozgnieść razem z puree z ziemniaków. Najpopularniejszą formą jest podawanie kalafiora po ugotowaniu wraz ze złoconą na maśle bułką tartą.

Przepisy na dania z kalafiora kalorie

Przede wszystkim zacznijmy od tego w jaki sposób powinno się gotować kalafior, ponieważ nie każdy musi to wiedzieć. Najpierw odetnij różyczki od łodygi. Tak przygotowane kawałki umyj pod zimną, bieżącą wodą. Wrzuć do garnka z wodą i gotuj do uzyskania miękkości. Nie należy gotować go za długo, ponieważ można stracić wiele składników odżywczych. Kalafior nie powinien być gotowany pod przykryciem, ponieważ może się przez to pogorszyć smak naszej potrawy. Dzieje się tak z powodu sporej zawartość siarki, która uwalnia się podczas gotowania

Przepis na kalafior pieczony w całości

Składniki:

  • 5 małych kalafiorów lub 2 średnie,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki wędzonej papryki,

Najlepiej zacząć od przygotowania mieszanki z ketchupu, oleju i przypraw. Nastepnie umytego kalafiora natrzeć przygotowaną przez nas miksturą. Ułożyć go na plasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 60 minut. Jeśli nie będziemy zawodoleni z efektu zapieczenia, należy podnieść temperaturę do 180 stopni i pieczenie jeszcze przez 10-15 minut. Kalafior jest już gotowy do spożycia.

Sałatka z kalafiora gotowanego

Składniki:

  • 1 duży ugotowany kalafior,
  • 2-3 średnie cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 puszki kukurydzy,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej i łyżeczka musztardy ostrej,
  •  5 łyżek majonezu (kupionego lub domowej roboty, w zależności od preferencji),
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz w ilości zależnej od preferencji smakowych.

Kalafiora należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie aż do czasu osiągnięcia miękkości. Jeśli tak wolimy to możemy też ugotować naszego kalafiora na parze. Cebule wystarczy obrać, pokroić w kostkę lub talarki i usmażyć na złoto na oleju. Koperek kroimy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno. Następnie przecedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki sałatki łączymy w przygotowanej wcześniej misce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy od razu albo wstawiamy do lodówki, jeśli wolimy jeść schłodzoną.

Kalafior to niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zdrowe warzywo. Kalafior kalorie ma nikłe. Jest jednym z najbogatszych źródeł wielu substancji odżywczych. Ponadto, w swoim składzie zawiera też wiele unikalnych związków roślinnych, które są w stanie bez problemu zmniejszać ryzyko wielu chorób (w tym chorób serca oraz nowotworów). Kalafior zawiera błonnik wspomagający odchudzanie i trawienie. Jego właściwości zwiększają zdolność uczenia się i zapamiętywania. Kalafior jest potrzebny osobom w każdym wieku. Powinno go spożywać wszyscy, którzy nie mają ku temu przeciwwskazań.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.