Loading...
Jedzenie

Kasza jaglana kalorie i wartości odżywcze

Kasza jaglana w misce

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz. Otrzymywana jest z prosa. Jako jedno z nielicznych zbóż może być uprawiane zarówno w zimnych, jak i ciepłych rejonach. Stanowi zdrową alternatywę dla pszenicy czy kukurydzy. Z tego powodu gości coraz częściej na naszych stołach, w wersji słodkiej lub wytrawnej. Kasza jaglana zawiera wszystkie niezbędne minerały oraz jest skarbnicą witamin. Co ważne, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Co jeszcze cennego znajduje się w kaszy jaglanej? Jak ją podawać, by pokochała ją cała rodzina? Jakie kasza jaglana kalorie posiada? Sprawdźmy!

Ile kalorii dostarcza kasza jaglana?

Kasza jaglana nie bez powodu znajduje się na podium wśród najzdrowszych kasz. Jest bogata w białko, więc powinna stanowić jeden z podstawowych elementów w diecie odchudzającej. Kasza jaglana kalorie ma następujące: W 100 g suchej kaszy znajduje się 380 kalorii. Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej według tabel kalorii dostarcza około 220 kalorii. Jest to podobna wartość jak w przypadku innych kasz, ryżu i makaronu.

Kasza jaglana składa się z węglowodanów złożonych. To głównie one odpowiadają za naszą sytość. Według tabel kalorii posiada 8 gramów błonnika pokarmowego w 100 g suchego produktu. Jego dzienne spożycie przez dorosłego człowieka powinno oscylować w granicy 20 – 40 g. Jest to produkt lekkostrawny, nieobciążający przewodu pokarmowego. Kasza jaglana cechuje się niedużą zawartością tłuszczów, natomiast wśród nich są głównie nienasycone. Obniżają one cholesterol oraz stężenie trójglicerydów.

Kasza jaglana kalorie i właściwości

Kasza jaglana jest używana w gastronomii coraz częściej. Królowa kasz, oprócz świetnego smaku, cechuje się niezliczoną ilością właściwości zdrowotnych.

Kasza jaglana w słoiku
https://pixabay.com
  • Posiada odczyn zasadowy, czyli działa odkwaszająco na organizm. 
  • Wpływa pozytywnie na ciśnienie tętnicze krwi. Obecność cennego błonnika reguluje pracę serca, co hamuje ryzyko wystąpienia zawału bądź udaru niedokrwiennego mózgu.
  • W kaszy jaglanej znajduje się tryptofan, czyli aminokwas odpowiedzialny za zmniejszenie apetytu. Ponadto, zawarty w niej błonnik pomaga utrzymać na dłużej pełny żołądek. Kasza jaglana pomaga zatem utrzymać smukłą sylwetkę i odpowiednią wagę. W celu utraty zbędnych kilogramów poleca się użycie kalkulatorów obliczających podstawową i całkowitą przemianę materii.
  • Jest bogata w krzem, który wykazuje pozytywne działanie na nasz wygląd. Dzięki krzemowi skóra zyskuje elastyczność i młodzieńczy blask. Włosy stają się mniej matowe i szorstkie, a paznokcie nie łamią się i nie rozdwajają. Z kaszy jaglanej można przygotować peeling złuszczający do skóry. Wystarczy szklankę kaszy jaglanej rozgnieść w moździerzu, dodać jogurt naturalny i miód. Należy masować ciało, a następnie dokładnie spłukać. Kolejnym zastosowaniem jest przygotowanie domowej maseczki do zniszczonych włosów. Szklankę ugotowanej kaszy miksujemy, dodajemy olej kokosowy i nakładamy na mokre włosy. Po 20 minutach zmywamy z włosów i myjemy szamponem.
  • Krzem wykazuje również pozytywne działanie na stawy. Przyspiesza regenerację kości po urazach. Zapobiega ich odwapnianiu i mineralizacji.
  • Wykazuje ona działanie ocieplające. Przyspiesza ogrzewanie organizmu i wzmacnia osłabiony organizm. Co ciekawe, przyspiesza regenerację organizmu i pozwala szybciej uporać się z przeziębieniem.
  • Działa antywirusowo, zmniejszając stany zapalne i wysuszając nadmiar wydzieliny z nosa podczas kataru.
  • To bogactwo witaminy A, C oraz witamin z grupy B.
  • Witamina E zawarta w kaszy poprawia naszą koncentrację oraz pamięć.
  • Właściwości zdrowotne wynikają również ze składników mineralnych, jakie obecne są w kaszy. Mowa o magnezie, wapniu, fosforze, żelazie i potasie. Dodatkowo żelazo pomaga w walce z anemią.

Dla kogo polecana jest kasza jaglana? Czy kasza jaglana kalorie są zdrowe?

Kasza jaglana może być składnikiem praktycznie każdej zdrowej, zróżnicowanej diety. Przede wszystkim, nie zawiera ona glutenu. Może zatem z powodzeniem gościć w jadłospisie osób chorych na celiakię. Jest częstym składnikiem w dietach weganów oraz wegetarianów. Z powodzeniem można przygotować z niej wartościowe posiłki, bez wykorzystania mięsa. Właściwości kaszy jaglanej oraz bogactwo w minerały i witaminy, uzupełniają ewentualne niedobory w diecie.

Anemicy również powinni sięgać po królową kasz. Zawiera prawie 5 mg żelaza na 100 g, co czyni ją kaszą najbogatszą w drogocenne żelazo. Jej pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego sprawia, że jest polecana osobom pracującym umysłowo. Dotyczy to również uczniów i studentów. Poprawia pamięć i działa uspokajająco, co przekłada się na pozytywne rezultaty w nauce.

Z jej wspaniałych właściwości mogą korzystać nawet niemowlaki! Dieta dziecka może zostać rozszerzona w kaszkę już po 6 miesiącu życia. Jest lekkostrawna, więc nie powinna powodować nudności i biegunek, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Jedyną dietą, w której kasza powinna być pominięta, jest dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym. Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej zawiera wysoki indeks oscylujący w okolicach 70. Oznacza to, że po jej spożyciu cukier we krwi rośnie i utrzymuje się jakiś czas. W praktyce oznacza to również, że po zjedzeniu takiego produktu szybciej stajemy się głodni.

Jaką kaszę jaglaną wybrać?

Obecnie kaszę jaglaną możemy kupić w każdym sklepie. Kaszę możemy dostać w saszetkach lub w formie sypkiej. Kasza sypka sprawdzi się lepiej, gdy chcemy ugotować jej konkretną ilość. Ponadto, do jej gotowania używamy mniej wody i energii, co czyni ją bardziej ekologicznym wyborem. Spotkamy ją w dużych marketach, ale również w sklepach z żywnością bio.

Czy jest natomiast różnica pomiędzy kaszą z marketu a kaszą jaglaną bio?

Otóż jest! Świadomość ludzi dotycząca składów i pochodzenia żywności jest coraz większa. Sklepy z żywnością bio stają się z roku na rok popularniejsze. Świadczy to o dużym popycie na takie produkty, pomimo wyższej ceny od „odpowiedników” z marketów. Przy produkcji kaszy jaglanej bio nie użyto żadnych syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Oznacza to, że w produktach ekologicznych bio zawartość szkodliwych związków jest znacznie niższa. Ich jakość niejednokrotnie przewyższa jakość produktów konwencjonalnych. Aby kasza zyskała certyfikat bio, musi przejść szereg badań i testów, oraz musi spełniać restrykcyjne wymogi. Kupując kaszę, musimy zwrócić uwagę na kształt i kolor ziaren. Każde z nich w opakowaniu powinno wyglądać tak samo. Największymi producentami bio kaszy jaglanej jest obecnie Polska i Ukraina. Kalorie w kaszy będą nieznacznie się różnić, w zależności od producenta. Wybór należy do nas. Bezwzględu na to, czy wybierzesz kaszę jaglaną bio, czy zwykłą, Twoje zdrowie Ci podziękuje. Podniebienie również!

Kasza jaglana kalorie i wykorzystanie w kuchni

Kasza jaglana pozwala nam na przygotowanie dań na każdą okazję. Mamy nieograniczone pole do popisu, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Warto zaznaczyć, że bio kasza jaglana charakteryzuje się słodkawym smakiem. Gorzka, cierpka kasza oznacza, że jest zjełczała! Zaserwowana z odpowiednio dobranymi dodatkami może zaprezentować się z zupełnie nieznanej nam strony. Nie musi być tylko nudnym dodatkiem do drugiego dania, który zastępuje ziemniaki czy ryż. W internecie oraz książkach kulinarnych roi się od przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej bio. Przedstawiamy parę prostych sposobów, które sprawią, że kasza jaglana bio stanie się pozycją obowiązkową w menu.

Kasza jaglana na słodko

Większość z nas kojarzy królową kasz w wersji wytrawnej, serwowanej do mięsa lub zupy. Jej charakterystyczny smak sprawdzi się także w wersji na słodko. Może stanowić podstawę wartościowego śniadania lub grać pierwsze skrzypce w domowym, zdrowym deserze. Odżywcze kalorie w kaszy i dodatek owoców zaspokoi naszą ochotę na niezdrowe, sklepowe słodycze.

Najpopularniejszym i najszybszym sposobem jest ugotowanie jaglanki z ulubionymi owocami i dodatkami. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie lub na na mleku. Warto wspomnieć, że woda nie posiada kalorii, natomiast mleko już tak. Możemy wykorzystać mleko krowie bądź napój roślinny, w zależności od naszego smaku czy diety. Tabele kalorii jasno określają kaloryczność produktów. Możemy więc przyrządzić niskokaloryczną jaglankę, dobierając produkty cechujące się niską kalorycznością.

Popularne dodatki to miód, kakao, świeże i mrożone owoce, bakalie lub dżemy. Jeżeli należymy do osób, które niechętnie jedzą śniadania, możemy przyrządzić pożywne koktajle. Płynne konsystencje możemy łatwiej spożyć niż na przykład kanapki. Te szybko zapychają i mogą powodować uczucie ciężkości. Z powodzeniem możemy wziąć je również ze sobą do pracy lub szkoły. Wystarczy zmiksować ugotowaną kaszę z mlekiem, owocami, szpinakiem lub jarmużem. Z prosa można przyrządzić pudding waniliowy bądź kakaowy. Ugotowaną na mleku kaszę należy potraktować blenderem, a następnie osłodzić i udekorować. Kasza może posłużyć do wykonania odżywczego ciasta a’la Brownie. Brzmi niewiarygodnie, lecz w internecie roi się od przepisów na czekoladowe ciasto w wersji fit. Co ważne, istnieje wiele modyfikacji przepisów, pozwalające na spożycie nawet przez osoby z alergiami.

Kasza jaglana na stole
https://pixabay.com

Kasza jaglana w wersji wytrawnej

Proso z powodzeniem może zastąpić mięsne kotlety tymi roślinnymi. Kaszę jaglaną wystarczy połączyć z ulubionymi warzywami (świetnie sprawdzi się cebula, papryka, groszek czy kukurydza). Następnie należy obtoczyć uformowane kotleciki w bułce tartej i usmażyć. Takie kotlety z powodzeniem mogą urozmaicić klasyczne burgery. Zamiast wołowiny bogatej w tłuszcz i cholesterol, możemy wykorzystać kotlety jaglane. Kolejnym sposobem jest przyrządzenie kaszotto, czyli alternatywy dla popularnego risotto. Kaszotto możemy podać z warzywami, sezamem i szczypiorkiem. Ta wolna od glutenu kasza doskonale sprawdzi się jako farsz do pieczonej papryki i cukinii. Kalorie w kaszy będą zależeć od tego, czy kaszę ugotujemy w wodzie, czy bulionie.

Oczywiście, najbardziej dietetyczną opcją jest gotowanie jej na wodzie z dodatkiem soli i przypraw.

  • Mąka z kaszy jaglanej? To możliwe! Klasyczną mąkę pszenną możemy zastąpić bezglutenową mąką jaglaną. Wystarczy kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera i zmielić na drobny pył. W efekcie uzyskamy zdrowszy zamiennik pszennej mąki. Z mąki jaglanej można przygotować naleśniki, makarony, a nawet spód od pizzy!
  • Zamiennik dla mleka z jagły? Czemu nie! Ugotowaną kaszę jaglaną należy połączyć z migdałami, wodą i wanilią, solą i daktylami. Wszystko wystarczy bardzo dokładnie zmiksować w blenderze, aż mieszanina uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Źle ugotowana kasza może zostawiać gorzki posmak w ustach. Skutkuje to zniechęceniem się do dalszych eksperymentów kulinarnych z jej użyciem. Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie przepłukać na sitku pod zimną lub gorącą wodą, a następnie wrzątkiem. Kaszę wsypujemy do garnka dopiero wtedy, gdy osolona woda wrze. Podczas gotowania kaszy nie należy jej mieszać, gdyż zrobi się z niej papka. Gotowanie powinno przebiegać na małym ogniu, pod przykryciem. Na ogół zajmuje to około 20 minut. W sieci istnieje kilka kalkulatorów, które pomogą nam wyliczyć odpowiednią ilość kaszy dla kaloryczności naszej diety. Jeżeli ugotujemy za dużo kaszy, możemy ją po ostudzeniu włożyć do lodówki i wykorzystać następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.