Loading...
Jedzenie

Kasza jęczmienna kcal, indeks glikemiczny, wartości odżywcze

Kasze w miesce

Jeszcze kilkanaście lat temu kasza jęczmienna kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z krupnikiem. Jak wiadomo, krupnik ma swoich zwolenników i przeciwników, przez co kasza jęczmienna przez wiele osób była wykreślona z jadłospisu. Był to ogromny błąd, ponieważ ma ona bardzo delikatny smak i może być dopełnieniem wielu dań. Ponadto jest bardzo zdrowa i ma korzystny wpływ na działanie naszego organizmu. Jest to przede wszystkim źródło beta-glukanów, które mają pozytywny wpływ na poziom złego cholesterolu oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cukru w naszej krwi. Aktualnie jednak kasza jęczmienna jest bardzo popularna wśród polskich konsumentów. Plasuje się na pierwszym miejscu wśród najchętniej i najczęściej spożywanych przez nas kasz. Sprawdź, jakie kasza jęczmienna kcal posiada i dowiedz się, jakie jest kasza jęczmienna indeks glikemiczny.

Kasza jęczmienna – jej charakterystyka i rodzaje

Jęczmień jest jedna z najstarszych roślin uprawnych. Uprawiano go już 7000 lat p.n.e.Każdy z nas z pewnością uczył się o tym w szkole.  Do Polski jęczmień wkroczył natomiast na przełomie III–II w. p.n.e., a dziś ma ogromne znaczenie gospodarcze. Przemył spożywczy, wykorzystuje ziarno jęczmienia głównie do produkcji wszelkiego rodzaju kasz.

Rodzaje kaszy jęczmiennej i kasza jęczmienna indeks glikemiczny:

Pęczak zwykły

Kasza pęczak – zawiera w sobie mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Posiada największe ilości witamin i minerałów spośród kasz. Powodem tego jest fakt, iż jest ona najmniej przetworzona.

Dzieje się tak, ponieważ zostaje ona pozbawiona jedynie łuski zewnętrznej. Kasza pęczak to doskonałe źródło witaminy E. Jeśli borykamy się z brakiem witaminy E, to pęczak szybko pomoże nam ją uzupełnić. Dzięki temu ochroni nas przez rozwojem miażdżycy.

Ponadto, witamina E to doskonały przeciwutleniacz. Jego celem jest niwelowanie wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za rozwój nowotworów. Kasza pęczak jest polecana dla osób z problemami z układem pokarmowym. Pęczak jest doskonałym wsparciem dla narządów układu pokarmowego, czyli trzustki, wątroby i śledziony. Powodem tego jest fakt, iż kasza zapobiega zaparciom.

Kasz jęczmienna na słodko
https://pixabay.com/

Na 100 gram kaszy pęczak mamy aż 6 gram błonnika, który spełnia bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Błonnik odpowiada między innymi za zapewnienie uczucia sytości na długi czas, ponieważ kasza pęczak dostarczona do naszego żołądka zwiększa swoją objętość. Takie działanie jest szczególnie pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami. Spożywanie błonnika reguluje perystaltykę jelit i dzięki temu zapobiega wszelkim dolegliwościom, które mogą nas spotkać ze strony układu pokarmowego.

Pęczak reguluje też ciśnienie krwi, co istotne dla osób z wysokim ciśnieniem. Włączenie do swojej diety kaszy pęczak może mieć zbawienny wpływ na ten aspekt naszego zdrowia i samopoczucia. Co najbardziej zaskakujące, zawarte w kaszy pęczak witaminy i minerały mają korzystny wpływ na nasz wygląd. Witaminy należące do grupy B warunkują kondycję skóry i zapobiegają jej chorobom. Natomiast cynk, wapń i fosfor są odpowiedzialne za właściwy stan naszych paznokci oraz włosów.

Pęczak obtaczany

Uzyskuje się poprzez wielokrotne obłuskiwanie ziarna, które to następnie poddaje się obtaczaniu w specjalnej maszynie. Robi się tak w celu usunięcia resztek łuski i uzyskania przez to gładkiej powierzchni. Ma takie same korzystne właściwości jak pęczak zwykły.

Kasza wiejska (inaczej łamana)

Uzyskuje się ją w wyniku rozdrabniania pęczaku i sortowania go na frakcje.

Kasza perłowa

To produkt powstały poprzez polerowanie powierzchni kaszy łamanej. Ze względu na wielkość kaszę jęczmienną łamaną i perłową dzielimy na drobną, średnią lub grubą. 

Kasza jęczmienna kcal. Jaki ma kasza jęczmienna indeks glikemiczny?

Wartości odżywcze kaszy jęczmiennej zależą przede wszystkim od jej rodzaju. Kasza jęczmiennej pęczak (sucha) w 100 gramach dostarcza około:

  • 354 kcal,
  • 74 gram węglowodanów,
  • 12,5 gram białka,
  • 2,3 gram tłuszczu,
  • 17,3 gram błonnika.

Natomiast kasza jęczmienna perłowa sucha w 100 gramach dostarcza około:

  • 352 kcal,
  • 77,73 g węglowodanów,
  • 9,90 gram białka,
  • 1,17 gram tłuszczu,
  • 15,6 gram błonnika.

Właściwości zdrowotne i kasza jęczmienna kcal

Kasza jęczmienna to produkt, który doskonale wspiera nasze zdrowie oraz wpływa na dobre samopoczucie każdego dnia. Co najważniejsze, duża ilość błonnika zawarta w kaszy zadba o dobre funkcjonowanie jelit. Na pewno zdajemy sobie sprawę z tego, że zdrowy układ pokarmowy to zdecydowanie lepsza odporność. Spożywając kaszę jęczmienną, wspieramy swój układ immunologiczny. Witaminy z grupy B, w które obfituje kasza jęczmienna, wzmacniają układ nerwowy, a więc niwelują skutki stresu i zwiększają odporność na niego.

Wskazania do wykorzystania kasza jęczmienna indeks glikemiczny

Wskazań do spożywania kaszy jęczmiennej (każdej jej odmiany) jest wiele. Na pewno chętnie korzystać będą z jej właściwości zdrowotnych osoby, które potrzebują oczyścić organizm z niekorzystnych dla zdrowia produktów przemiany materii. Kasza jęczmienna perłowa oraz pęczak wspierają usuwanie toksyn na poziomie komórkowym.

Z jej właściwości zdrowotnych i leczniczych korzystają najczęściej osoby, które potrzebują:

  • Poprawić koncentrację oraz zwiększyć swoją odporność na stres;
  • poprawić kondycji swojej włosów i skóry;
  • obniżyć poziom tak zwanego złego cholesterolu, czyli w skrócie LDL;
  • wesprzeć się w walce z anemią;
  • wzmocnienić układ kostny;
  • jeść więcej sycących posiłków, które dostarczą dobrej energii;
  • znaleźć źródło korzystnej profilaktyki nowotworowej;
  • pomóc sobie w walce z miażdżycą albo chorobą niedokrwienną serca;
  • jeść więcej pokarmów, które mogą korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy.

Kasza jęczmienna posiada także silne właściwości przeciwzapalne. Warto więc włączyć ją do swojego jadłospisu szczególnie w zimniejszych porach roku, czyli jesienią i zimą. Ponadto, jest to idealna podstawa do przygotowywanie dań dla osób zapracowanych, ponieważ przygotowanie takiego dania jest stosunkowo szybkie. Przekąska oparta na bazie kaszy szybko dostarcza energii na długi czas. Witaminy, które wpływają na dobry stan nerwowego pozwalają lepiej radzić sobie z trudnościami przed którymi staje nasz organizm.

Przeciwwskazania

Kasza to samo zdrowie, ale jednak zawartość glutenu sprawia, że nie jest wskazana dla osób, które chorują na przykład na celiakię. Niektóre źródła wskazują również, że kasza jęczmienna pęczak nie powinna być podawana w diecie dzieci do 10 miesiąca życia.

Inne teorie mówią, że kaszę jęczmienną, jako źródło glutenu, można powoli wprowadzać już od początku rozszerzania diety, czyli po skończonym 6. miesiącu życia naszego dziecka. Warto wówczas rozpocząć od kaszy perłowej bądź łamanej. Najlepiej podawać ją w formie dodatku do zup lub w formie drobnej kaszki albo podawać kaszę pęczak jako dodatek do obiadu. Możliwości jest naprawdę sporo i warto podejść do tego tematu bardzo indywidualnie.

Kasza jeczmienna
https://pixabay.com/

Na pewno nie zrobimy swojemu dziecku krzywdy, podając mu kaszę za wcześnie. Jeśli zobaczymy, ze mu nie służy, to przestaniemy i poczekamy jeszcze kilka miesięcy. Nie bójmy się podawać swoim dzieciom zdrowych produktów, które mogłyby pozytywnie wpłynąc na ich zdrowie i na odporność ich układu pokarmowego. Starsze dzieci mogą ją już spożywać bez ograniczeń. Ważne jednak, abyśmy obserwowali reakcje organizmu dziecka.

Osoby, które borykają się z wrzodami żołądka, refluksem albo zapaleniem wywoływanym przez Helicobacter Pylori również powinny uważnie podchodzić do stosowania pęczaku w swojej diecie. Potrzebna jest w ich przypadku duża doza ostrożności. Jeśli już te osoby decydują się na spożywanie kaszy, to w tym przypadku wskazane będę raczej lekkie, oczyszczone z łusek i rozdrobnione odmiany (czyli na przykład perłowa lub wiejska). Poza wyżej wskazanymi nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby włączyć kaszę do naszej diety. Na pewno nie będziemy żałować, że spożywamy pyszne dania z jej dodatkiem. Oprócz walorów smakowych ma przede wszystkim mnóstwo tych zdrowotnych i choćby z tego względu warto jeść ją regularnie i w różniej postaci.

Kasza jęczmienna kcal a gotowanie

Gotowanie kaszy jęczmiennej zależy przede wszystkim od jej rodzaju oraz od tego, do jakiego dania będziemy jej używać. W pierwszej kolejności musimy przepłukać ją na sitku (pod bieżącą wodą). Ze względu na to, że zawsze zwiększa ona swoją objętość podczas gotowania, to zupełnie inaczej będziemy traktować ją jako dodatek do krupniku, a inaczej, jeśli przygotowujemy kaszę na przykład do dania z sosem warzywnym.

Standardowa proporcja do gotowania kaszy na sypko to 1 szklanka kaszy przypadająca na 2 szklanki wody. Proporcja w przypadku chęci przygotowania na półgęsto to 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Jeśli natomiast potrzebujemy przygotować kaszę na gęsto, to po prostu zwiększamy ilość wody do 3,5 szklanki. Gotujmy zawsze wedlug czasu podanego na opakowaniu i pamiętajmy, że we wszystkich przypadkach kasza powinna wchłonąć całą dodaną do niej wodę.

Przepisy na dania z kaszą jęczmienną

Krupnik

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej lub 0,5 szklanki,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 1 marchewka,
  • 1 niewielki por,
  • 4 ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziele angielskie.

Kaszę wypłucz, zalej wodą, dodaj kostkę rosołową i gotuj powoli, aż do uzyskania lekkiej miękkości. Pokrój w kostkę ziemniaki i marchew. Pora pokrój w plastry. W drugim garnku ugotuj warzywa z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy już ziemniaki będą półmiękkie, dodaj do zupy kaszę wraz z wodą, w której się gotowała. Do całości swojego dania dodaj drugą kostkę rosołową oraz wodę, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Gotuj zupę jeszcze mniej więcej 20-30 minut. Ziemniaki i kasza powinny stać się zupełnie miękkie. Gotową zupę podaj do zjedzenia z posiekaną natką pietruszki.

Gołąbki

  • 1 główka kapusty,
  • 1 torebka ryżu,
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej,
  • jajko,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • szklanka śmietany 18% słodkiej,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta pieprzu i soli

Kapustę należy sparzyć, a następnie przygotować ją w formie liści. Ugotuj ryż oraz kaszę, a grzyby niech się w tym czasie namoczą. Gdy to się stanie, podgotuj grzyby. Po ugotowaniu osobno — wymieszaj kaszę i ryż, a później dodaj pokrojone drobno grzyby, surowe jajko. Całość przypraw solą i pieprzem. Na patelni przysmaż cebulkę i dodaj ją do farszu. W taki sposób przygotowany farsz układaj na liściach i zwijaj w formie gołąbków. Tak przygotowane gołącki włóż do brytfanny, dodaj 2 łyżki oleju i szklankę wody. Gdy już to zrobisz, wstaw całość do piekarnika i piecz około 50 minut. Podczas pieczenia zaglądaj czasem do pieraknika, ponieważ gołąbki mogą wymagać podlania wodą. Gdy skończysz już piec, wyjmij gołąbki z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagatuj. Podawaj na przykład z ziemniakami lub z czymś innym, wedle indywidualnych preferencji.

Kasza jęczmienna jest źródłem wielu tak minerałów i witamin, że szkoda by było z niej rezygnować. Oprócz wyżej wymienionych znajdziemy w niej też miedź wspomagającą układ nerwowy i selen wchodzący w skład skóry oraz włosów. Pamiętajmy, aby urozmaicać jadłospis o różne rodzaje kasz jęczmiennych. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie i na pewno nie będziemy żałować. Jest wiele dań, do których możemy użyć kasz jęczmiennych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.