Loading...
Suplementy

Jaki probiotyk wybrać dla dziecka na poprawę odporności?

Podawanie probiotyku dziecku na poprawienie odporności

Dzieci, z racji niewykształconego w pełni układu immunologicznego, zazwyczaj częściej chorują, niż ma to miejsce w przypadku dorosłych. Przyczynami chorób są bakterie i wirusy, na które dziecko nie jest odporne. W jaki sposób możemy wspierać naturalną odporność dziecka, aby zminimalizować występowanie infekcji?

Kluczowe informacje na temat odporności

Przez odporność organizmu rozumie się jego naturalną zdolność do reagowania na obecność drobnoustrojów chorobotwórczych. Reakcja immunologiczna polega więc na rozpoznaniu zagrożenia i wywołaniu reakcji w celu jego eliminacji. W przypadku dzieci najczęściej mówimy o zakażeniach dróg oddechowych oraz układu pokarmowego, które charakteryzują się różnorodnymi objawami, np. zaparciami czy biegunką. Sam układ immunologiczny tworzy się jeszcze w okresie prenatalnym, następnie niezwykle ważne są pierwsze miesiące życia noworodka, kiedy jest karmiony piersią. Mleko matki to źródło wielu ważnych składników, wpływających na odporność dziecka i jego rozwój.

Dieta w poprawie odporności

Z uwagi na ścisły wpływ diety na funkcjonowanie układu odpornościowego należy pamiętać, iż wszelkie niedobory kluczowych składników pokarmowych, które stymulują oraz zwalczają drobnoustroje, mogą wpłynąć na zwiększoną podatność na zakażenia, jak również cięższy ich przebieg, a nawet wystąpienie powikłań z procesem przewlekłym włącznie. Wśród kluczowych składników pokarmowych, które wspierają różne aspekty układu immunologicznego, wymienia się:

  • witaminy A, C, E oraz D,
  • kwas foliowy,
  • wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (głównie DHA),
  • selen, cynk, żelazo.

Ważne są także bakterie probiotyczne, które są jedną z pierwszych naturalnych barier chroniących organizm dziecka przed namnażaniem się drobnoustrojów chorobotwórczych w układzie pokarmowym. Bakterie probiotyczne mają zdolność do wytwarzania bakteriocyn, czyli substancji zdolnych do zahamowania wzrostu i niszczenia drobnoustrojów, a także mogą wpływać na szczelność bariery jelitowej. Ponadto bakterie probiotyczne wpływają na liczebność i rozmieszczenie komórek odpornościowych, a także na odpowiedź immunologiczną. W przypadku dzieci zasiedlanie przewodu pokarmowego przez bakterie probiotyczne ma już miejsce w trakcie porodu oraz przy pierwszym kontakcie z matką. Sam proces rozwoju mikroflory jelitowej jest stopniowy, i dopiero od 2 roku życia skład mikroflory stabilizuje się i zaczyna przypominać florę dorosłego człowieka.

Trilac® plus forte

Suplement trilac® plus forte jest dostępny w postaci wygodnych do podania dziecku kropli. Każde 5 kropli zawiera aż 5 mld liofilizowanych, żywych szczepów bakterii probiotycznych: Lacticaseibacillus rhamnosus GG ATCC 53103, Bifidobacterium animalis ssp. lactis BLC1, Lactobacillus acidophilus LA3 oraz Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus SP96.

Trilac® plus jest suplementem diety przeznaczonym dla dorosłych, dzieci i niemowląt po 1. miesiącu życia. trilac® plus forte może być stosowany:

  • w trakcie antybiotykoterapii i po jej zakończeniu, w celu przywrócenia składu mikroflory przewodu pokarmowego,
  • jako wsparcie organizmu na każdym etapie jego rozwoju,
  • w celu utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej jelit,
  • w stanach obniżonej odporności.

Zalecane dzienne spożycie trilac® plus forte

Zalecane dzienne spożycie suplementu diety trilac® plus forte to 5 kropli (dla niemowląt powyżej 1 miesiąca życia, dzieci i dorosłych). Przed użyciem energicznie wstrząsnąć. Można spożywać bezpośrednio lub dodać krople do niewielkiej ilości letniego płynu (przegotowanej wody, mleka lub jogurtu), a następnie podać do wypicia. W przypadku stosowania antybiotykoterapii stosować co najmniej 2 godziny przed lub po podaniu antybiotyku. Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia (5 kropli) zawiera 5 miliardów żywych bakterii probiotycznych. Po otwarciu opakowania, produkt należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 30 dni.

Bibliografia:

  1. Tokarz-Deptuła B., Deptuła W., Probiotyki, a układ odpornościowy przewodu pokarmowego ssaków, “Postępy mikrobiologii”, 2017, 56, 2, 157–162.
  2. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, 98(2): 110-117.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.