Blog eksperckiDom i rodzinaJedzenie

Kasza gryczana – właściwości zdrowotne, kalorie, wykorzystanie w kuchni

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana nie bez powodów nazywana jest królową wszystkich kasz, ponieważ stanowi bogactwo wielu minerałów i witamin, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego jednak nie powinno zabraknąć jej w naszym jadłospisie i w jaki sposób możemy wykorzystać ją w kuchni? Dowiedz się jakie kasza gryczana właściwości posiada!

Kasza gryczana kcal i wartości odżywcze

Kasza gryczana charakteryzuje się brązowymi ziarenkami o trójkątnych bokach, będącymi owocami dorastającej do ok. 60 cm rośliny odznaczającej się przepięknie pachnącymi białymi kwiatami. Kasza gryczana kcal nie zawiera zbyt wiele, ponieważ w 100 g ugotowanego produktu znajduje się ok. 92 kcal.

Jeśli chodzi natomiast o jej wartości odżywcze, to możemy znaleźć w niej:

  • nieznaczne ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • białko,
  • błonnik,
  • wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk,
  • witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę K.

Właściwości lecznicze kaszy gryczanej

Kasza gryczana właściwości zdrowotne ma niezwykle cenne. Stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, dlatego też nie powinno zabraknąć jej w diecie wegetarian. W produkcie tym możemy znaleźć lizynę, czyli bardzo ważny aminokwas, którego nasz organizm samodzielnie nie może wytworzyć, a jest on niezbędny przy budowie białek w naszych kościach i mięśniach.

Kolejną cenną substancją znajdującą się w kaszy gryczanej jest błonnik, który pomaga oczyścić nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn, obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Z uwagi na zawartość witamin z grupy B kasza gryczana wpływa niezwykle korzystnie na nasz układ nerwowy, natomiast znajdujące się w niej liczne pierwiastki wzmacniają naszą odporność.

Kasza gryczana niepalona i prażona

Na sklepowych półkach znajduje się zarówno kasza gryczana niepalona, jak i prażona, jednak czym różnią się one między sobą? Kasza prażona jest znacznie ciemniejsza od niepalonej i zawiera znacznie mniejsze ilości cennych dla nas wartości odżywczych, jednak odznacza ją bardziej wyrazisty smak. Zarówno jednak, jak i druga mają dosyć charakterystyczny smak, który nie każdej osobie może przypaść do gustu.

Biała kasza gryczana właściwości

Biała kasza gryczana to forma niepalonej kaszy wytwarzanej z nasion gryki zwyczajnej. Od znanej wszystkim kaszy gryczanej różni się zdecydowanie delikatniejszym, mniej wyrazistym w smaku aromatem.

W Polsce zjada się ją od XIVw., chociaż trudno jest jej konkurować z wersją prażoną. Moda na odżywianie się fit sprawiła, że biała kasza gryczana wróciła do łask z ogromną intensywnością, pojawiając się w dziesiątkach zaleceń odżywczych i przepisach kulinarnych. Docenia się ją przede wszystkim, w wariancie nieprażonym, za bogactwo wartości odżywczych.

Kasza gryczana właściwości zdrowotne
Źródło: Pixabay.com

Coraz chętniej przez Polaków wybierana jest biała kasza gryczana. Nieugotowana biała kasza gryczana to przede wszystkim węglowodany (75%). A większość z nich ma postać wielocukrów, dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. W 100g białej kaszy gryczanej znajduje się:

  • 10,3g błonnika,
  • 13,25g białka o korzystnej dla nas budowie aminokwasów.

W ten sposób ,powyższa ilość produktu, wyczerpuje zapotrzebowanie naszego organizmu na aminokwasy egzogenne, czyli takie, które trzeba mu dostarczać z zewnątrz. O popularności kaszy w ogóle i kaszy białej decyduje jeszcze jedna cecha: brak glutenu w jej składzie. To dlatego kasza stała się stałym elementem menu osób unikających tego składnika, chociaż zdaniem specjalistów to bardziej moda niż realna konieczność.

I  jeszcze jedna cecha produktu, która czyni z kaszy jeden z najbardziej pożądanych składników menu : niewielka ilość tłuszczów, którymi są przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-6.

Kasza gryczana właściwości zdrowotne

Biała kasza gryczana dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo pożądanych substancji, wpływających na stan naszego zdrowia, zawiera:

  • witaminy z grupy B,
  • niacynę,
  • ryboflawinę,
  • kwas foliowy,
  • kwas pantotenowy,
  • tiaminę,
  • magnez,
  • fosfor,
  • miedź,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan,
  • selen,
  • potas,
  • wapń.

Biała kasza gryczana zawiera również cenne polifenole, m.in. rutynę, izowiteksynę, kwercetynę i katechinę.

Kasza gryczana jak gotować?

Kasza gryczana, jak gotować ją, aby była smaczna? Najprościej torebkę foliową zawierającą kaszę wrzucić do wrzącej wody i gotować ją przez ok. 15-20 minut. Znacznie lepsza w smaku jest jednak kasza gotowana bez foliowego woreczka. W tym przypadku sposób gotowania wygląda nieco inaczej. Do ugotowania kaszy należy wybrać rondel o grubym dnie, który powinien mieć dwukrotnie większą objętość od kaszy i wody. Na 2 szklanki wody zawsze powinna przypaść jedna szklanka kaszy. Gdy osolona wcześniej woda w garnku się zagotuje, należy wsypać do niej kaszę, doprowadzając całość do wrzenia i gotując kaszę pod przykryciem do momentu, aż ziarna wchłoną wodę. Garnek należy następnie ściągnąć z palnika i odstawić w ciepłe miejsce np. pod koc, aby kasza jeszcze przez chwilę doszła i gotowe.

Ugotowana kasza gryczana kalorie

Gotowana biała kasza gryczana należy do produktów niskokalorycznych. Kasza gryczana kcal dla 100 g produktu dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 92 kcal. To dlatego włączamy ją tak chętnie do wszelkich diet, również do diety redukcyjnej. Niska kaloryczność, wysoki poziom sytości dzięki m.in. błonnikowi sprawiają, że biała kasza ułatwia zaakceptowanie nowego sposobu odżywiania. Porcja kaszy zapewnia uczucie sytości, nawet bez dodatków. Z dodatkiem białka i warzyw natomiast stanowi pełnowartościowy posiłek, cały czas niskokaloryczny.

Kasza jest doskonałym produktem do zastosowania w sałatkach czy zupach. Łatwo postępuje się z nią w pracy, najdrobniejszy dodatek podnosi jej smak . Można przygotować ją dzień wcześniej i zabrać w pojemniku do biura. Dodać parę orzechów, resztki warzyw gotowanych na parze a nawet przecier owocowy czy jogurt, by uzyskać smaczne danie. Można ją jeść na ciepło i na zimno, co jest bardzo wygodne w warunkach „polowych”. Kasza doskonale koi niestrawność a z dodatkiem miodu i rodzynków, zmiksowana w blenderze zamieni się w smakowity deser.

Kasza gryczana w kuchni
Źródło: Pexels.com

Kasza gryczana przepisy: w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni?

Kasza gryczana przepisy na przepyszne dania może mieć różne. Bardzo dobra w smaku jest kasza gryczana z warzywami, którą można przygotować w bardzo prosty sposób. Kasza gryczana z warzywami dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych wartości odżywczych, a do tego na wiele godzin pozwoli zaspokoić głód. Jak ją przygotować? Wystarczy udusić w rondelku ulubione warzywa, łącząc je następnie z ugotowaną wcześniej kaszą. Kasza gryczana idealnie pasuje jako dodatek do mięs, sałatek oraz gotowanych warzyw jednak można ją również wykorzystać na słodko. Bardzo dobrze komponuje się z różnego rodzaju konfiturami, owocami oraz rodzynkami. Można ją również wykorzystać podczas przygotowywania przepysznych zapiekanek, gołąbków, pierogów oraz zup. Nie powinno zabraknąć jej w dicie wegetarian, którzy z powodzeniem mogą zastępować nią mięso. W takim przypadku można wykorzystać ją do przygotowania wegetariańskich kotletów, gulaszu, wspomnianych wcześniej gołąbków, faszerowanej papryki, a także świątecznego pasztetu.

Artykuł napisała:
Katarzyna – pasjonatka kuchni
i zdrowego żywienia

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.