Loading...
Jedzenie

Przepis na pyszne tosty z bezglutenowego pieczywa – Pieczywo bez glutenu

Pieczene zdrowych tostów bezglutynowych

Pieczywo bezglutenowe jest nieodłącznym elementem diety każdej osoby, która z przyczyn zdrowotnych zdecydowała się na wykluczenie glutenu ze swojej diety. Na szczęście, będąc na diecie bezglutenowej nie trzeba całkowicie rezygnować z wypieków – w ofertach wielu marek, w tym naszej, możesz znaleźć smaczne chleby oraz bułki, wykonane ze składników najwyższej jakości. Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne kanapki na śniadanie czy kolację – mamy dla Ciebie kilka pomysłów na zrobienie przepysznych tostów, do których możesz wykorzystać nasze bezglutenowe pieczywo.

Chleb bezglutenowy – z czym najlepiej smakuje?

Chleby bezglutenowe możesz z powodzeniem połączyć ze wszystkimi ulubionymi składnikami, które do tej pory gościły na Twoich kanapkach, przygotowywanych, zanim znalazłeś się na diecie bezglutenowej. Świeże pieczywo bez glutenu w towarzystwie świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki czy rzodkiewki z dodatkiem dobrej jakości sera bezglutenowego, wędlin ze sprawdzonej wędzarni czy różnego rodzaju serków do smarowania i pasztetów do doskonały pomysł na klasyczne śniadanie lub kolację. Innym rozwiązaniem jest wariant słodki – pieczywo bezglutenowe doskonale współgra także z dżemem o dobrym składzie, marmoladą lub słodkimi pastami.

Dieta bezglutenowa i bezglutenowe pieczywo – a może w innej formie?

Gotowe chleby bezglutenowe dostępne w naszej ofercie charakteryzują się długą świeżością, odpowiednią chrupkością a zarazem miękkością, dzięki czemu można je wykorzystać nie tylko na klasyczne kanapki. Pieczywo bezglutenowe może także stać się podstawą do zrobienia tostów – z wykorzystaniem tostera lub… nawet i bez niego. Jak zmienić chleb bez glutenu w tost, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja? Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów.

Pieczywo bezglutenowe z tostera

Gotowe chleby bezglutenowe mają różne kształty – także i takie, które idealnie będą pasować do różnego rodzaju tosterów. Ukrój dwa kawałki chleba, po czym posmaruj je masłem. Do środka możesz włożyć plasterek sera czy wędliny (szynki lub salami) lub lekko posypać masło mieszanką przypraw lub nawet samą solą. Następnie zapiecz całość w tosterze. Już po chwili otrzymasz pyszny, klasyczny tost.

Pieczywo bezglutenowe… z patelni?

Chleb bezglutenowy możesz także… podsmażyć na patelni. Jeśli marzy Ci się nietypowe śniadanie czy kolacja, możesz wcześniej otoczyć kromki w jajku z mieszanką przypraw. Innym rozwiązaniem jest zrobienie zasmażki z bułki tartej oraz odrobiny soli. Tak podsmażony chleb bez glutenu może z powodzeniem być nawet dodatkiem do gulaszu na obiad czy potrawki z innego rodzaju mięsa. Co więcej, posiłek tego rodzaju bez wątpienia jest sycący. Usmażone kromki chleba możesz także polać ostrym lub słonym sosem. Brzmi ciekawie, prawda? Zachęcamy do spróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.