Każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji owoców i warzyw. Do każdego posiłku warto dodać jakieś owoce i warzywa. Najlepiej, jeśli będziemy zjadać garść owoców lub warzyw przy każdym posiłku.
Warzywa i owoce możemy jeść w różnych formach. Jednym z najlepszych pomysłów jest jedzenie ich na surowo. Nie zawsze jedzenie surowych warzyw jest przyjemne. Dobrym pomysłem na uzupełnienie zbilansowanej diety jest robienie soków warzywnych. Soki są prawdziwym bogactwem witamin. Pozwalają utrzymać prawidłową masę ciała, oczyszczają organizm z toksyn. Soki poprawiają również wchłanianie białek i tłuszczów niezbędnych do życia.
Jak za pomocą soków uzupełnić codzienną dietę? Jakie przepisy na soki warto znać? Jak wprowadzić warzywa i owoce do codziennej diety? O tym,
Sok z buraka
Burak to bogactwo witaminy B2. Dzięki temu sok z buraka wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego oraz na poprawę pamięci. Zawarta w tych warzywach betaina jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed powstawaniem nowotworów. Przeciwutleniacze pomagają np. w walce z anemią. Z ich udziałem tlen dociera do komórek w większych ilościach. Buraki zawierają sporo kwasu foliowego, który jest cenny nie tylko dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Buraki dostarczają witaminy C i witaminy z grupy B. Buraki to także dobre źródło manganu, pierwiastka wpływającego na działanie układu nerwowego. Niezmiernie ważne jest również działanie detoksykacyjne buraków. Pomagają usuwać kwas moczowy i metale ciężkie z organizmu.
Jak przygotować sok z buraka? Jakie są najlepsze przepisy?
Składniki:
- 1 średni burak
- 2 marchewki
- 3 jabłka
- odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- pół łyżeczki oleju
Umyj dokładnie buraka, marchewkę i jabłka. Osusz je. Pokrój ogórka oraz marchewki, posiekaj liście buraka i wrzuć do wyciskarki. Następnie dolej wodę i zmiksuj na jednolitą masę. Przelej do szklanek. Jeśli chcesz zachować wszystkie składniki odżywcze, to skorzystaj z wyciskarki wolnoobrotowej.
Sok z selera naciowego
Seler naciowy dobrze wpływa na układ trawienny. Reguluje pracę jelit. Seler dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Jest źródłem potasu. Dlatego jest zalecany dla osób z nadciśnieniem. Seler ma właściwości przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na narząd wzroku. Zawiera poliacetyleny. Związki te mają działanie przeciwnowotworowe. Seler jest bogaty w błonnik. Dzięki temu reguluje pracę układu trawiennego. Pomaga w walce z zaparciami, cukrzycą, chorobami serca.
Składniki:
- 1-2 liści jarmużu
- 1 łodyga selera
- jabłko
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 ml wody mineralnej
Umyj warzywa i owoce. Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki wolnoobrotowej bądź blendera. Wlej wodę i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany sok z owoców i warzyw możesz wypić od razu. Możesz też zabrać go ze sobą i wypić jako drugie śniadanie.
Sok z ogórków. Zdrowe warzywa
Ogórki to popularne warzywa. Bez trudu można znaleźć rozmaite przepisy na napój z ogórków. Dość popularne są zdrowe diety zawierające ogórki. Ogórki mają działanie przeciwnowotworowe. Szczególnie zalecane są w przypadku raka prostaty i piersi. Chętnie włączamy je do swojej diety, bo pomagają nam regulować ciśnienie tętnicze krwi.
Ogórki biorą udział w oczyszczaniu organizmu. Mają korzystny wpływ na działanie naszej pamięci. Dzięki nim łatwiej się uczymy. Pomagają w hamowaniu rozwoju choroby Alzheimera. Ogórki dobrze nawadniają organizm. Przepisy na napoje z ogórkami przydadzą się szczególnie latem. Ogórki zapobiegają odwodnieniu organizmu. Dzięki nim nasz organizm lepiej funkcjonuje. Jak wykorzystać ogórki? Oto przepis na sok z ogórkiem w roli głównej.
Składniki:
- 2 ogórki
- dwie garście szpinaku
- 2-3 łodygi selera
- trochę natki pietruszki
- opcjonalnie – kilka liści jarmużu
Umyj warzywa i liście a następnie osusz. Włóż je do wyciskarki wolnoobrotowej lub blendera. Poczekaj aż sok uzyska gładką konsystencję. Sok z ogórkami przyda Ci się szczególnie latem. Bardzo często zapominamy o regularnym piciu wody. Odwodnienie ma bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką sok z ogórka.
Sok ze szpinaku. Przepisy na sok
Szpinak jest bogactwem witamin i minerałów. To warzywo dostarcza przeciwutleniaczy. Mają one silne działanie przeciwzapalne. Redukują ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób cywilizacyjnych.
Regularne spożywanie szpinaku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Szpinak jest także źródłem azotanów. Te związki otwierają naczynia krwionośne. Dzięki temu poprawiają one przepływ krwi. Regularne spożywanie szpinaku redukuje ryzyko zachorowania na choroby serca. Warto znać przepisy na napój ze szpinakiem.
Składniki:
- garść świeżych liści szpinaku (około 40 g),
- 1 banan
- kawałek imbiru
- ½ szklanki listków kolendry
- świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki
- 1 szklanka wody kokosowej
Liście szpinaku opłucz. Banana obierz ze skórki. Wszystkie składniki umieść w wyciskarce wolnoobrotowej. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
Sok z kapusty
Dostępne są przepisy, w których wykorzystuje się świeżą kapustę oraz takie z kiszoną kapustą. Świeża kapusta ma korzystny wpływ na odtruwanie organizmu. Kiszona kapusta ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Poprawia pracę całego organizmu. Działa podobnie do kiszonych ogórków. Poprawia pracę jelit. Jest naturalnym probiotykiem. Ma też działanie przeciwbakteryjne.
Świeża kapusta jest źródłem witaminy C, B, K. Zawiera mangan, potas, wapń, fosfor, magnez. Przepisy na świeża kapustę przydadzą się osobom z chorobami serca. Ma ona działanie przeciwnowotworowe. Korzystnie działa na zmiany miażdżycowe.
Składniki:
- ¼ główki białej kapusty
- 2 jabłka
- 1 garść jarmużu lub świeżego szpinaku
- kawałek świeżego imbiru- o długości ok. 1 cm
- 2 zielone kiwi
- połowa szklanki zimnej wody
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do wyciskarki. Włóż nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki oraz umyte kiwi w skórce. Następnie dodaj imbir, jarmuż lub szpinak i wodę. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę. Do wyciskarki możesz też dodać pietruszkę do smaku.
Sok z marchwi (1)
Marchew to źródło beta karotenu (prowitaminy A). Jest on bardzo ważny dla naszego wzroku. Marchew pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Korzystnie działa na na pracę wątroby. Witamina A wpływa na regenerację naskórka oraz dba o odpowiednie nawilżenie skóry. Ponadto sok z marchwi dostarcza witaminy z grupy B, C, K1, E. Sok z marchwi to także źrodło potasu. Zawiera on sód, magnez, żelazo, miedź, fosfor, kobalt i mangan. Marchew ma działanie przeciwbakteryjnie. wzmacnia odporność, poprawia trawienie. Wzmacnia paznokcie i włosy, poprawia stan błon śluzowych, ujędrnia i odżywia skórę.
Składniki: