Loading...
Choroby

Nadmierne gazy – jaka jest ich przyczyna?

Gazy są wstydliwą przypadłością ale można im zapobiegać

Częste gazy są wstydliwą przypadłością, z którą zmaga się wiele osób. Mogą wystąpić jednorazowo na skutek przejedzenia lub złego połączenia pokarmów, bywają jednak także oznaką alergii, nietolerancji pokarmowych oraz poważniejszych schorzeń. Na co należy zwrócić uwagę, gdy doskwierają nam nadmierne gazy i jak sobie radzić z problemem?

Gazy jelitowe – czym są i kiedy stanowią problem?

Gazy jelitowe są naturalnym procesem, odbywającym się w przewodzie pokarmowym. Wyróżniamy trzy główne rodzaje takich gazów:

  • powietrze połknięte wraz z pożywieniem;
  • produkty fermentacji bakterii znajdujących się w jelitach;
  • spożyte napoje gazowane.

Gazy gromadzą się w jelitach, a ich nadmiar wydalany jest na zewnątrz. Czasem jednak dochodzi do sytuacji, w których jest ich naprawdę dużo, a to prowadzi do ciągłego wydalania, czego skutkiem są tzw. częste gazy. Problemem stają się wtedy, gdy dokuczają nam np. w czasie pracy lub spotkań towarzyskich, powodując dyskomfort i utrudniając normalne funkcjonowanie. Wraz z nadprodukcją gazów często pojawiają się inne objawy, takie jak: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie ciężkości.

Częste gazy – przyczyny

Dlaczego dochodzi do nadprodukcji gazów? Najczęstszą przyczyną takich niedogodności jest po prostu nieodpowiednia dieta. Poniżej przedstawiamy produkty, które mogą wywoływać częste gazy w organizmie:

  • rośliny strączkowe;
  • warzywa kapustne;
  • produkty bogate w błonnik (spożyte w zbyt dużej ilości);
  • owoce o dużej zawartości cukrów prostych, np. brzoskwinie, śliwki, jabłka.

Po spożyciu substancji, których nasze ciało nie potrafi w szybki sposób strawić, dochodzi do ich metabolizmu przez bakterie jelitowe. Produktem ubocznym całego tego procesu są właśnie gazy jelitowe.

Dodatkowo nadmierne gazy mogą pojawić się przy częstym żuciu gumy, paleniu papierosów, spożywaniu sporej ilości napojów gazowanych lub przy połykaniu dużych ilości powietrza.

W powyższych przypadkach dyskomfort związany z nadmiernymi gazami można złagodzić suplementami, poprawiającymi pracę jelit i ułatwiającymi trawienie.

Kiedy częste gazy świadczą o chorobie?

Nadmierne gazy mogą świadczyć o różnego rodzaju schorzeniach. Często ich przyczyną są nietolerancje pokarmowe, z których najpowszechniejszą jest nietolerancja laktozy. Jeżeli częste gazy pojawiają się zazwyczaj po spożyciu mleka, może to świadczyć o takiej przypadłości.

Zwiększona produkcja gazów związana jest czasem także z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego, np. zespołem jelita drażliwego oraz zespołach złego wchłaniania. Schorzeniom tym często towarzyszą także inne objawy, takie jak: uczucie ciężkości w żołądku, przelewanie w jelitach, biegunki, zaparcia, nudności, czasem może pojawić się krew lub śluz w kale.

Jak zapobiegać nadmiernym gazom?

W większości przypadków wystarczy zmiana diety i wyeliminowanie z menu produktów, powodujących zwiększoną produkcję gazów. Jeżeli dolegliwości związane są z jednostką chorobową, należy postawić na konkretne leczenie danego schorzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.