Loading...
Jedzenie

Pomidory – właściwości odżywcze, kalorie!

Pomidory i ich wartości odżywcze

Pomidory można znaleźć praktycznie w każdym domu niezależnie od pory roku. Coraz więcej osób decyduje się także na ich uprawę w doniczce, przydomowym ogródku, czy na działce. Pomidory doskonale sprawdzają się na kanapce, jako dodatek do surówek i sałatek, a także do przygotowania wielu innych, pysznych potraw. Nie każdy jednak sobie zdaje sprawę, jakie właściwości odżywcze i lecznicze ma właśnie pomidor. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory ile kalorii mają? Jakie odmiany są najbardziej znane? Wszystkiego można się dowiedzieć, czytając ten tekst.

Krótka historia pomidorów

Pomidory pochodzą ze Środkowej i Południowej Ameryki. Pierwszymi mieszkańcami Europy, którzy mieli okazję ich spróbować byli Hiszpanie. Dzięki odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w 1492 roku pomidory trafiły na nasz kontynent. Zanim jednak to się stało, hiszpańskie kolonie zasiedliły się w różnych częściach Ameryki. Początkowo do pomidorów podchodzili dość sceptycznie, ponieważ były traktowane jak jeszcze całkiem niedawno buraki w Polsce. Były kojarzone z biedą i niskim statusem społecznym. Pierwsze pomidory zupełnie nie przypominały tych, które spożywane są na co dzień. Miały bowiem kolor złoty.

Do Polski pomidory trafiły dzięki królowej Bonie, czyli żonie Zygmunta Starego. Podczas gdy jej mąż zajmował się władaniem krajem, ona zajmowała się importem warzyw i owoców. Bardzo chętnie korzystała z dobrodziejstw ziem włoskich, gdzie mieszkańcy już w XVI wieku znani byli z doskonałych upraw.

„Złote jabłka”

Przez wzgląd na swój kolor pomidory zyskały sławę jako złote jabłka. Przedwstępnie były tylko rośliną ozdobną. Nikt bowiem nie miał pewności, czy nie są one trujące. Dopiero w XVIII wieku Europejczycy, kiedy okazało się, że są jadalne, rozpoczęli ich uprawę. Początkowo wykorzystywali je do przygotowywaniu soków i przetworów. Surowych pomidorów spróbowano dopiero w XIX wieku. Pierwsi zaryzykowali rzecz jasna Hiszpanie. W końcu to ich zasługą było sprowadzenie ich na kontynent. W dalszej kolejności w ich ślady poszli Włosi, Francuzi i Portugalczycy. Polski naród nie był na tyle odważny i pomidory w formie surowej zaczęli jeść w trakcie trwania I wojny światowej.

W niektórych krajach europejskich pomidor stał się głównym składnikiem potraw narodowych.

Popularne potrawy z pomidorów w różnych krajach

Dziś w Polsce pomidory są dodawane do wielu potraw. Jednak nie zawsze tak było. W tradycyjnej polskiej kuchni nie występowały wcale. Na przełomie XV i XVI wieku wykorzystywano przede wszystkim to, dawała natura. Popularne były dania z upolowanej dziczyzny lub złowionych ryb. Często dodatek stanowiły zebrane grzyby. W tym okresie rzadko jadano mięso wieprzowe, czy drób. Również bigos, czy pierogi pojawiły się w polskiej kuchni znacznie później. Nie wykorzystywano też wielu przypraw.

Natomiast w innych krajach Europy pomidory szybciej zyskały uznanie.

  1. Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa. Uzupełniona o szereg przypraw i warzyw.
  2. Włoskie Pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym.
  3. Ragu to również danie włoskie. Jest połączenie mięsa mielonego oraz sosu na bazie warzyw, głównie pomidorów.
  4. Pizzy i sosu pomidorowego nikomu nie trzeba przedstawiać, podobnie jak spaghetti.
  5. Francuska zupa pomidorowa z dodatkiem przypraw, mozzarelli i sucharków.
  6. Pesto pomidorowe.
  7. Makarony z pomidorami są głównie domeną Włoch.

Pomidory daktylowe i inne odmiany

Przed poznaniem odmian, warto rozwiać wątpliwości dotyczące tego, czy pomidor to warzywo? Może jednak jest owocem? Prawda jest taka, że od strony botanicznej pomidor należy do rodziny jagód. Mimo że jest od nich większy i znacznie bardziej mięsisty. Niewątpliwie jest więc owocem. Chociaż przez wzgląd na niską zawartość cukru umownie przyjęto, że pomidor to warzywo.

Pomidory ile kalorii? Jakie odmiany pomidorów warto wybrać?

Kaloryczność pomidorów
Źródło: Pixabay.com

Najbardziej popularne odmiany pomidorów to:

  • Pomidory daktylowe. Wyróżniają się na tle innych. Owoce są drobne i wydłużone. Jeśli uprawa przebiegała prawidłowo to będą one twarde i słodkie. Pomidory daktylowe nie posiadają typowego kwaskowatego smaku. Dlatego są chętnie jedzone przez dzieci. Najlepiej smakują na surowo, ale sprawdzą się też podczas przygotowania sosów i do duszenia i marynowania. Pomidory daktylowe można wykorzystać też do przygotowania zup.
  • Pomidorki koktajlowe (cherry). Są jedną z najmniejszych odmian. Ich średnica z reguły nie przekracza 4 cm. Są doskonałym dodatkiem do sałatek i dekoracją potraw. Mogą także stanowić przekąskę.
  • Pomidory malinowe są najbardziej popularne i najchętniej spożywane w Polsce. Z wyglądu przypominają dynię. Natomiast ich kolor malinę, stąd właśnie ich nazwa. Pomidory malinowe świetnie smakują na surowo, ale też można z nich przygotować przetwory na zimę.
  • Pomidory paprykowe. Jak sama nazwa mówi, kształtem przypominają paprykę. Są wyśmienite na przetwory, sosy, soki, przeciery, czy ketchup.
  • Pomidory San Marzano. Ta odmiana uprawiana jest wyłącznie we Włoszech. Mają wydłużony kształt, mocny zapach i ciemnoczerwony kolor. W smaku są słodkie. Są także odporne na warunki pogodowe. Ten rodzaj pomidorów Włosi wykorzystują głównie do przygotowania sosu na pizzę oraz jako dodatek do zup i makaronów. Często w postaci suszonej.

Jakie są wartości odżywcze pomidora? Pomidory ile kalorii posiadają?

Pomidor to warzywo, które dostarcza do ludzkiego organizmu spore ilości witamin A i E. Pierwsza z nich jest współodpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu polepsza naszą odporność. Natomiast witamina E ma wpływ na wydolność mięśni, obniża cholesterol. Ponadto podobnie do witaminy A wzmacnia odporność i poprawia wzrok.

Co więcej, do istotnych wartości odżywczych pomidora można zaliczyć obecność potasu wspierającego układ nerwowy, likopenu, który ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomidor zawiera także beta – karoten, który przyśpiesza opalanie, poprawia funkcjonowanie narządów wzroku oraz opóźnia proces starzenia się skóry.

Zadając sobie pytanie, jakie są wartości kaloryczne pomidora, trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę jego rozmiar oraz rodzaj. Średniej wielkości pomidor (ok. 185 g) ma około 20 kcal. Natomiast malinowy zaledwie 2 kalorie więcej. Mimo że pomidory charakteryzują się niską kalorycznością, to ich wartość odżywcza jest stosunkowo wysoka.

Według tabeli kalorii średniej wielkości pomidor (185 gram) dostarcza do organizmu:

  • 5,5 g węglowodanów.
  • 1,9 g białka.
  • 0,4 g tłuszczów.

Jaka forma spożycia pomidorów jest najzdrowsza?

Zawartość kalorii w pomidorze jasno wskazuje, że jest to warzywo, które często powinno pojawiać się w naszym menu. Jednak istnieje kilka przesłanek, które mówią o tym, jaka forma spożycia pomidorów jest najzdrowsza. Przede wszystkim warzywo najlepiej jeść na surowo. Jakakolwiek obróbka termiczna powoduje, że pomidory tracą swoje wartości odżywcze i są bardziej kaloryczne. Chociażby suszone zgodnie z tabelami kalorii w 100 gramach mają aż 258 kcal. Jest to prawie trzynastokrotnie większa liczba kalorii niż ma świeże, nieprzetworzone warzywo o większej wadze!

Warto zaznaczyć, że zawartość kalorii w pomidorze to nie jedyny wyznacznik tego, jak wybrać dobrej jakości produkt. Najlepsze oczywiście byłyby takie z własnej uprawy, ekologiczne i niepryskane. Nie każdy ma jedna możliwość i umiejętność do sadzenia roślin. Kupując pomidory w sklepie, dobrze jest zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, ponieważ te importowane mają mniej witamin i tracą na walorach smakowych. Spowodowane jest to transportem i sposobem przewożenia warzyw. Świetną alternatywą są sklepy ze zdrową żywnością i lokalni sprzedawcy, którzy oferują własne plony.

Sok pomidorowy jako antidotum na syndrom dnia następnego po spożyciu alkoholu

Naturalny sok z pomidorów doskonale sprawdza się jako lek na kaca. Po nadmiernym spożyciu alkoholu człowiek często odczuwa niezbyt przyjemne skutki. Ból i zawroty głowy, nudności i problemy z koncentracją powodują, że ciężko jest choćby wstać z łóżka. Nie mówiąc już o wykonywaniu jakichkolwiek obowiązków. Pojawia się także spore pragnienie.

Powodem takiego stanu jest odwodnienie organizmu i utrata cennych elektrolitów. Jedynym sposobem jest więc ich uzupełnienie. Spożywany alkohol wypłukuje m.in. potas i witaminę C. Dlatego ich brak można wypełnić przy pomocy soku pomidorowego. Na pewno pomoże też ugasić pragnienie. Najlepszy będzie bez dodatku cukrów i konserwantów.

Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania pomidorów?

Spaghetti z naturalnymi pomidorami

Pomidory to warzywa zdrowe, niskokaloryczne i po prostu smaczne. Dodatkowo nie ma zbyt wiele przeciwwskazań do ich spożywania. Szczególnie ostrożne powinny być osoby:

  • U których wystąpiła kiedyś reakcja alergiczna na to warzywo. Objawia się głównie wysypką na ciele (pokrzywka, wyprysk, rumień), a także obrzękiem i świądem w okolicach jamy ustnej. Ponadto występują wymioty, biegunki, bóle brzucha i nudności.
  • Z wrażliwym przewodem pokarmowym. W tym wypadku wystarczy obranie pomidora ze skórki.
  • Zmagające się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
  • Borykające się z dną moczanową.

Jeżeli chodzi o te dwie choroby, to nie jest konieczna całkowita rezygnacja z jedzenia pomidorów. Wystarczy zminimalizować spożywaną ilość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.