Leki i suplementy

Witaminy dobrane do grupy krwi

Typ „AB” Vital AB

Osoby należące do grupy krwi AB łączą w sobie korzystne i niekorzystne cechy genetyczne zarówno grupy krwi A, jak i B. A zatem, wymagają przede wszystkim wspomagania obronnych funkcji systemu immunologicznego, i dotyczy to zarówno odporności przeciw różnym obcym najeźdźcom, jak również wzmocnienia potencjału przeciwnowotworowego (immunologicznego nadzoru). Ponadto, potrzebują ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi i zaburzeniami metabolicznymi. Kompleksowy preparat przeznaczony dla osób z grupą krwi AB zawiera kompozycję wyciągów z roślin leczniczych zalecanych zarówno dla osób z grupą krwi A, jak i B, jednak pierwszeństwo mają zioła zalecane dla grupy A, ze względu na ich wyraźniejsze właściwości ochronne.

  1. Wyciąg z zielonej herbaty, korzenia imbiru, bromelaina i brokuły są składnikami produktu Vital AB. Ich mechanizm działania został już opisany powyżej.
  2. Ekstrakt ze skórek czerwonych winogron (std. 30% antocyjanidyn) zawiera składniki nazywane polifenolami, powiązane z „francuskim paradoksem”. Polifenole te są silnymi antyoksydantami, które, poprzez hamowanie utleniania cząsteczek LDL – cholesterolu, chronią organizm przed chorobami serca. Jest to niezwykle ważne protekcyjne działanie, ponieważ utleniony LDL promuje powstawanie blaszki miażdżycowej w ścianie naczynia i tworzenie się zakrzepów, co jest główną przyczyną zawału serca i udarów mózgu.
  3. Czosnek (łac. Attium salivum) znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości już od tysięcy lat. Nic więc dziwnego, że często używany jest zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu chorób. Wspaniale wspomaga system immunologiczny organizmu, co zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Louis Pasteur odkrył, że czosnek wykazuje właściwości antybiotyczne. Albert Schweitzer używał czosnku w Afryce do leczenia biegunki amebowej oraz jako antyseptyka w profilaktyce infekcji. Wykazano także, że czosnek był skuteczny w hamowaniu wzrostu wielu różnych szczepów Mycobaclerium. Badania przeprowadzone przez Erica Błocka ujawniły, że osłania wątrobę przed lekami i toksynami, niszczy pasożyty, chroni komórki przed wolnymi rodnikami* i popromiennym uszkodzeniem. Ma zdolność stymulowania systemu limfatycznego, by pozbyć się z organizmu odpadów. Czosnek wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, hamuje zwłaszcza wzrost raka wywołanego działaniem nitrozoamin. Przeprowadzone ostatnio badania wykazują pozytywną korelację pomiędzy ilością spożytego czosnku a występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzono, że skutecznie zmniejsza on poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i skłonności do zakrzepów

Ząbki czosnku to źródło 75 składników zawierających siarkę, min. allicynę, dwusiarczek alkilowy, kwas cysteinowy, metioninę, alliinę oraz krystaliczne izolaty z czosnku, takie jak S-metylocysteina i cycloalliina. Nauka donosi, że siarka przyspiesza gojenie się ran, co może być związane m.in. ze zdolnością lego składnika mineralnego do przenoszenia tlenu bezpośrednio do zainfekowanych miejsc w organizmie. Czosnek zawiera także 17 aminokwasów, z tego 8 niezbędnych. Jest bogaty w fosfor, potrzebny do pracy układu nerwowego, wydzielania hormonów i utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej krwi. To wspaniałe źródło potasu, który może chronić organizm przed zawałami serca oraz hipoglikemią, wspomaga pracę śledziony, wątroby oraz uczestniczy w wydzielaniu kwasu żołądkowego. Odnaleziony w czosnku selen to niezbędne wsparcie dla systemu immunologicznego. Czosnek zawiera także german, którego korzystne dla zdrowia właściwości zostały po raz pierwszy odkryte przez naukowca japońskiego, dr Kazuhiko Asai. Wykazał on, że german hamuje utylizacje tlenu w organizmach roślinnych i zwierzęcych. W badaniach na myszach potwierdził, że podczas suplementacji germanem tkanki wymagały mniejszej ilości tlenu, by podtrzymać oddychanie. Dr Aschi stwierdził w swoich badaniach, że podawanie 100-300 mg germanu dziennie poprawia przebieg takich chorób jak rak, AIDS, zapalenie stawów, infekcje wirusowe i grzybicze. German jest obecny w roślinach tylko w małych ilościach, z tego powodu jest dość kosztowny. Poza czosnkiem, można go znaleźć w grzybach blaszkowatych, żeńszeniu, sushi, aloesie, żywokoście, cebuli i chlorelli. Inne składniki czosnku, niezbędne w wielu funkcjach organizmu to witaminy A i C, kompleks witamin z grupy B, wapń, magnez, sód, żelazo oraz mangan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.